Printer Friendly

Why the wedge? It adds light and width to the stairway.

Why the wedge?

It adds light and width to the stairway

Narrowing a narrow kitchen hardly seems logical when contemplating a remodel. But for this kitchen in Redondo Beach, California, letting a dramatic wedge elbow its way into the space was the most useful and esthetic solution to a problem. The wedge became necessary when a new downstairs master suite began to take shape. Dark and narrow, the old basement stairway was hardly an appropriate passageway to the new space. The wedge adds light and 8 inches of width to the now-generous stairway--and an unmistakable design element in the kitchen. Detailed to put every bit of space to use, cabinets run right into the sloping wall. A wine rack on the upper cabinets plays off the grid pattern of the glass block in the wedge. The lower abutting cabinets feature wedge-shaped pull-out bins. The counter on the other side of the corridor kitchen extends into a new greenhouse window, added to get more light into the kitchen and stairwell. Designer was Pete Moyer, Westchester, for Cheryl and Michael Montelongo.

PHOTO : Wedge slices through Pullman kitchen. Storage areas on left take advantage of triangular

PHOTO : spaces. Behind sink (above), granite countertop extends into greenhouse window pop-out

PHOTO : Stairstepping glass block in wedge wall lets light from kitchen (natural through the

PHOTO : greenhouse window, artificial from fixtures in ceiling) illuminate the adjacent stairwell

PHOTO : down to new master suite
COPYRIGHT 1990 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1990 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Apr 1, 1990
Words:237
Previous Article:Head-to-toe remodel: new roof, study, deck.
Next Article:Calzones to napoleons ... fila stands in for puff pastry.
Topics:


Related Articles
Narrow house gains light, space with two-story window bay.
Six ways to silence squeaky stairs.
An alcove for the computer.
Lofty family room in the only possible place: atop the garage.
New second story looks as if it's always been there.
Opening up the stairwell.
Reach for natural light: mandate for old cabinet shop.
Steps to better storage.
Resurrecting chill wedges for ductile iron production: often forgotten as a means to measure ductile iron nucleation potential, foundries can turn to...
Rockland car body forks.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters