Printer Friendly

Where did they find space for a new family room and patio? An old basement.

Where did they find space for a new family room and patio? An old basement

Unearthing a basement wall helped turn a dark and gloomy space into a sun-filled family room that opens onto a small patio. Before, natural light entered the room only through a slender head-height window. Excavating to the basement's floor level made room for a 10-foot-long wall of windows and French doors.

From the patio, steps meander up past concrete retaining walls that double as planters. These are filled with delicate-looking plants--hosta (several varieties), rhododendron, star jasmine, and several Japanese snowdrop trees (Styrax japonicus) --to soften the mass of the concrete. The steps climb to a first-floor patio paved with concrete and bricks.

Replacing a little-used lawn off the house's living room, the new patio offers an expansive view of Seattle's Lake Washington. For wet-weather shelter, a glass-roofed trellis projects from the end of the house over part of the patio.

Landscape architect Thomas Berger designed the remodel for Michelle and William Krippaehne.

Photo: Concrete steps and planters rise from lower to upper patio. Wisteria at top climbs toward trellis

Photo: Buffet counter--black granite slab set flush in brick wall--doubles as roof of woodshed

Photo: French doors bring air and light into newly carpeted and paneled basement family room
COPYRIGHT 1988 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1988 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Date:Feb 1, 1988
Previous Article:Closet-bathroom is really just 7 by 11.5 feet.
Next Article:Making your home child-safe.

Related Articles
Unrecognizable basement, can you spot the ductwork?
The new family room nestles in.
Remodel strategies: 3 ways to grow.
Once the furnace monster lived there. Now it's a bright playroom-office.
Want a family room? There are ways.
In one bold stroke, dark basement becomes informal living area.
Literary device.
Property: Driving on to convert the grange; The first stage of a conversion into apartments of the former home of Sir Herbert Austin is now on the...
Front-yard family room: they use their new entry patio for meals and entertaining. (Home: Before & After).

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters