Printer Friendly

Westminster-Canterbury on Chesapeake Bay. (Design Center).

Virginia Beach, Virginia

TYPE OF FACILITY/SETTING: Retirement Community

CHIEF ADMINISTRATOR: Erle Marie Latimer, President

ARCHITECTURAL DESIGN: SFCS, Inc.

(540) 344-6664

INTERIOR DESIGN: Design Purchase Link

(410) 563-8900

RESIDENT CAPACITY: 446 Independent Living apartments; 109 Assisted Living apartments; 75 Healthcare beds; 14 Dementia units

TOTAL AREA (SQ. FT.): 180,000 (new Parking Garage); 336,000 (new Residential Tower); 23,000 (Renovation)

CONSTRUCTION COST: $56 million (excluding land)

COST/SQ. FT.: $106 (new Residential Tower); $45 (new Parking Garage); $85 (Renovation)

ADMINISTRATOR'S COMMENTS

Erle Marie Latimer, President: "We found in the early 1990s that we were working with an outdated design and that, as a result, we weren't being competitive. We knew we needed to offer state-of-the-art services, which to some degree are made possible by state-of-the-art spaces.

"Our market consists of independent, healthy, active retirees. We knew that if they found our community unattractive or uninviting, they wouldn't choose us. They might not choose another community, either, but they might remain at home rather than coming here. It was clear that we had to change our physical look.

"It took several years to develop our plan, and residents who were living here before the renovation didn't quite understand why anything had to change. Now that the renovation and expansion have been completed, they're really enjoying living in the new spaces. And we've reached the share of the market that wants larger apartments, fancier plans, state-of-art dining, and other amenities.

"One feature that's been extremely popular with residents is our new casual cafe; it has broken all records for demand. Another thing that sets us apart is our waterfront location. All of our dining spaces and some of our other common spaces, such as the Bayview Room, have beautiful views overlooking the water. Before the renovation, when you came through the front door you'd be hard pressed to get a glimpse of the water. Our architects moved the doorway, and now when you walk in you look straight out onto water. They really took full advantage of our beautiful site, and residents and staff alike enjoy the magnificent views.

"We now have a feature for our staff's benefit that I haven't seen in any other community: a dedicated staff dining room and cafeteria line. This has increased the staff's feeling of camaraderie, aided their communication, and helped them have a common agenda. It's a communal space for them that they enjoy and really live in. This new space has made a great deal of difference to our employees.

"Formerly we had one residential tower and a healthcare wing, which were connected on the ground floor. We've added another residential tower, and the two towers are now connected not only on the ground floor, but also at a second-level crossover, giving staff easier access to the entire building, which is much more efficient.

"The renovation and expansion were challenging for the residents who were already living here. But they were troupers, and our terrific staff helped them through the transition. For example, when residents had to move into a smaller space for meals while the dining room was being renovated and needed to be seated school-cafeteria style, they marveled at how much this seating arrangement helped them get to know each other better. Staff called it their 'cruise,' and designated a different port of call that served as a monthly theme in the temporary dining room. The residents had fun with it, and they came through all the changes feeling more connected with each other and more confident. As they welcome newcomers today, they do so with sense of pride and accomplishment."
COPYRIGHT 2003 Medquest Communications, LLC
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2003, Gale Group. All rights reserved. Gale Group is a Thomson Corporation Company.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Title Annotation:discussion of renovation of this retirement community
Publication:Nursing Homes
Geographic Code:1U5VA
Date:Mar 1, 2003
Words:600
Previous Article:HIPAA compliance requires facilities to have privacy policy: with HIPAA's compliance date for the privacy standard on April 14, 2003, each facility...
Next Article:Our special volunteers. (Not-for-Profit Report).
Topics:


Related Articles
New face to lead a fractious communion.
Our divided bishops: sympathy and regret.
Niagara synod takes first steps in debate on same-sex unions: discussion may go to parish level.
Designers turn trash to treasure. (Environ Design[R]7).
'Home-grown' caregivers: an in-house CNA program can help you train and retain quality staff.
Navy center renovation a splash hit at HarborSide.
The 2004 calendar.
Strong reaction to 'local option' resolution.
Perth Amboy mixed-use project forges ahead.

Terms of use | Privacy policy | Copyright © 2022 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters |