Printer Friendly

Wall cutouts bring light and views into this interior.

It's not how much space you add, it's how you tie it in that counts. In this case, a 5foot sunroom extension brought light, garden views, and outdoor access to a downstairs living area. But the real triumph of Riverside, California, architect Sigrid Miller Pollin lay in her redesign of an interior wall to update the living room and liberate a boxy floor plan.

Owner Dorothy Hartley chose the house for its woodsy neighborhood. She also knew she could remodel the dark interior to gain natural light, a sense of continuous indoor-outdoor space, and understated settings for her handsome collection of African sculpture.

Now as you enter, the first thing you see is the dramatic wall of cutouts. This "second fagade" strikes the contemporary note Mrs. Hartley hoped to establish, while also providing glimpses of other rooms, trees, and the garden beyond.

Miller Pollin re-engineered the wall by carving a cutout above the wet bar, enlarging the doorway between the living room and sunroom, and punching small openings in the wall above. Doubled studs clad with gypsum board transfer the load ftom ceiling joists to a beefed-up header that spans the wider door opening.
COPYRIGHT 1988 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1988 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Oct 1, 1988
Words:194
Previous Article:Tight lot, so the new rooms went on top.
Next Article:With open trusses and sleight of hand, they expanded their kitchen.
Topics:


Related Articles
Never say too small to remodel.
A double-savings hillside house.
What a two-story, 100-square-foot entry hall can do.
Western Home Awards; 1987-1988.
A family room pavilion for this 1920 house.
Extra space, easier flow. They started by removing a fireplace, pushing a wall back.
Opening up the stairwell.
Adding on; how to expand a house laterally - the third of our remodel strategies.
Blasting out the rear wall for light, views.
With windows in mind: the Andersen[R] inHOME at Sundance Film Festival will showcase a vision that explores our own creative potential.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters