Printer Friendly

Uber attic: an attic in Westphalia has been transformed by judicious remodelling into a fashionable loft with spaces defined by strong forms and simple materials. (Interior Design).

In remodelling an attic in an apartment block in Herzebrock, Westphalia, Drewes + Strenge have opened it out both horizontally and vertically. Working around the existing bathroom and central public staircase, neither of which could be moved, the architects took down partitions to create a flow of space while maintaining the attic structure of wooden beams and columns and the sloping eaves. The fixed elements were used as a means of organizing different functions: bedroom and bathroom are on one side of the stairs, living rooms on the other.

The core of the apartment is the kitchen, which acts as a hinge between the two sections, opening onto the dining room through a large horizontal slot cut into the dividing wall. While bed and bathrooms are private, enclosed volumes, living and dining rooms have been opened up to the full extent of the roof pitch. The removal of ceilings introduced verticality and allowed insertion of a mezzanine gallery and study. This is reached by a spare, pleated ribbon of steel staircase.

Visual connections between kitchen and bedroom and from the grand piano in the living room through to the bathroom, are deliberate and intended to enlarge perceptions of space. When required, a massive sliding door of solid oak protects the privacy of the bedroom.

Materials and finishes -- epoxy resin floors, simple plastered walls, steel, precast concrete and waxed oak -- are austere, and colours muted: gun-metal grey and white counterpoised to the warmth of wood. Furniture and fittings, such as the abstract evocation of an antique canopy over the bed, are similarly austere, and spaces flowing one into another are defined by strong, simple forms carefully modelled by light and shadow. For their Italian clients, living in this northern European climate, the architects have managed to evoke something of their southern heritage. V.G.

Architect

Drewes + Strenge Architekten

Project team

Frank Drewes, Martin Strenge, Anja Fartmann-Quitt, Kiraten Neugebauer

Photographs

Christian Richters
COPYRIGHT 2002 EMAP Architecture
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2002, Gale Group. All rights reserved. Gale Group is a Thomson Corporation Company.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Title Annotation:Drewes and Strenge project, Germany
Publication:The Architectural Review
Geographic Code:4EUGE
Date:Sep 1, 2002
Words:319
Previous Article:Smallest room: the quality of much street furniture is very poor. Here is a public lavatory that enhances a fine old city.
Next Article:Snake charmer: a management school installed in an anonymous office building expresses a new spirit of exuberance.
Topics:


Related Articles
House proud.
Bond St. architects honored.
Instrument of light: Richard Meier's long awaited church in Rome is a beautifully honed giver and receiver of light.
Anderson shelter: on an apparently impossible site in the heart of London, with significant constraints, Jamie Fobert Architects have derived a new...
Sea and sky: this local maritime museum elegantly fuses the particular with the universal.
Alternative lifestyle: this remodelling of an old winery suggests some bold new ideas about the nature of space and domestic life.
Designs on recruiting the best workers.
ORB packs design punch.
Steely determination: with a seamless skin of steel, this training centre is a subtly subversive urban presence.
Lifeform designs bring urbanity to Williamsburg.

Terms of use | Privacy policy | Copyright © 2018 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters