Printer Friendly

Two decks and a sunroom make the difference.

Two decks and a sunroom make the difference

Invisibility can be the hallmark of successin an addition: the new should look as if it has always been there--or should have been there. That's the case with Seattle architect Peter Stoner's sunroom addition, which is more in keeping with the traditions of the house's original Dutch colonial (and Northwest) form than the original rear elevation had been.

In the remodel, Stoner moved the mainfloorrear wall out 9 feet and enclosed it with a wall of multipane windows flanking a glass-panel door--bringing in muchneeded light and adding space to this once-dark part of the house.

The new living space became a sunroomwith desk, dining table, and room for casual seating. The kitchen, which expanded to enclose the service porch, opens to the new room along its entire south side, thanks to a wide beam that replaced a portion of the old exterior wall. A similar arrangement opens the sitting room side.

Note how the kitchen cabinetry extendsalong one wall to incorporate the ovens, a pantry--even a small office in the corner. New stairs and a low deck provide the transition to ground level and create a handsome stage for entertaining.

The roof of the addition became a deckoff the master bedroom. The bow-shaped rain protector over the back door picked up its shape from the new fan-shaped window in the bedroom above. That window lights a loft that takes advantage of the attic space under the gambrel roof.

Photo: Before. Dutch colonialhouse had small deck off dining room, service porch off kitchen behind camellia at left

Photo: After. Double-hung windows look out on new deck, flank back door with its bow soffit protection. You reach second-floor deck from new door off master bedroom

Photo: Three-wall kitchen opens to new sunroom. Sculpted bracketsat one end of island support the cast acrylic (Corian) worktop. Built-in ovens sneak out of original kitchen confines; small desk nestles into corner

Photo: Curl-up corner sits oppositekitchen. Tile floor holds heat
COPYRIGHT 1987 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1987 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Date:Aug 1, 1987
Previous Article:Former driveway is now a private entry court.
Next Article:Very big boxes for hillside flowers, vegetables.

Related Articles
Angular decks wind you down from the back doors.
Their covered patio became an enclosed sunroom.
How to bring light into a tall, dark house?
Seattle remodel kept its Spanish accents.
New sun-catcher for this 1926 house.
Small porch now a big sunroom.
Sunroom and baffle fight off wind in Redondo Beach.
Tropical sunroom just off the bedroom.
Royal Rooms: Sunrooms Started as Greenhouses for Aristocracy

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters