Printer Friendly

Turning an Oregon barn into a comfortable home.

Turning a classic Oregon barn into a home is one trick. Tailor-making it to suit an active and varied retirement life is another. On both counts, owners Jo and Buck Bucklin of Dayton, Oregon, succeeded admirably

Making a graceful design transition (barn to home and past to present) was important to the Bucklins. Generous new windows on the ends of the second story fit into the barn's gambrel shape. They evoke the era when the barn was made and work well with the new bay window on the front. Vertical siding and a handsomely faded-looking dark red stain also help the remodeled barn keep its antique look. A new cedar deck and a lath shade structure are weathering naturally

The Bucklins stay busy with hobbies that consume both time and space. Mr. Bucklin builds wooden canoes; Mrs. Bucklin weaves and does needlework. On the barn's first floor, Mr. Bucklin has a large shop where he saws, sands, fits, and finishes. The remaining space is enclosed by walls with big windows, both exterior and interior; warmth comes from a small woodstove. In this area, Mrs. Bucklin shuttles and stitches apart from, but within view of, her husband.

Besides allowing for generous workspace downstairs, locating the living quarters upstairs puts the Bucklins where they can enjoy better views of the surrounding countryside. And the well-insulated living space helps hold in heat below. The protruding stairwell is also a sunny picture gallery, and it forms a solid wall that helps shelter a ground-level patio and the upper-level deck off the dining room.

The mostly glass dining room serves as a heat-collecting sun space that can be isolated from the rest of the house. With shades up, exterior doors closed, and the inside door open, warm air is pushed into the living area. On warmer days, with shades down and doors to the deck open, hot air breezes out.

Inside, kitchen and living areas occupy one big 480-square-foot space under lofty 20-foot ceilings. Next to it are a master bedroom and bath. A guest suite above is accessible from a spiral staircase and from a 7- by 16-foot steel-railed balcony the Bucklins use as a study and library.
COPYRIGHT 1988 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1988 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Oct 1, 1988
Words:364
Previous Article:Halloween entomology.
Next Article:Their kitchen used to feel like a closet.
Topics:


Related Articles
Pottery Barn's Unique Alchemy Transmutes Red Ink Into Gold.
COACH & HOUSES; How a farm barn became a home.
Property A barn conversion with all the extras; RESIDENTIAL PROPERTY.
Allaire Furnishes Potterybarn.com With Powerful Internet Technology Solutions.
NO FAST TRACK TO PIMLICO : ONE HORSE ARRIVES; PREAKNESS FIELD MAY BE ONLY NINE.
Technology drives dairy operation.
Turning a dream into reality; The Alderdice family spent 16 months in a caravan watching their home take shape. Jane Gallagher finds out why.
Restaurant features casual Italian.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters