Printer Friendly

They went from no-room-for-a-chair to 322-square-foot outdoor living room.

They went from no-room-for-a-chair to 322-square-foot outdoor living room

A room without walls, detailed with shingles, lattice, and overhead beams, adds outdoor living space to the rear of this 70-year-old house in Seattle. The room is actually an 11 1/2- by 28-foot deck and adjacent walkway, giving the owners a space for entertaining or enjoying the sun and the wind in the trees.

Originally, a ledge-sized deck had hardly enough room for both furniture and people; below it, a hill sloped into the foundation 4 feet below the main floor. To create more usable space, the plan called for cutting into the hill and spanning the slope with a floor-level deck.

The new deck rests on posts above the sloping ground. A post-and-beam trellis divides the expanded area. The posts--4-by-4s faced on all sides with 1-by-4s-- support pairs of 2-by-6 beams. Three pairs of 2-by-6s mount to the

house, span the deck, and intersect other beams at two rows of posts. To give a finished look to the 2-by-6s, all their edges were beveled.

Though the deck is open to the sky, the walkway is crowned with lattice and set off from the deck by a low boxwood hedge. Another section of lattice rests above the French doors; it's covered with a sheet of glass for rain protection. Three small lattice panels, set in 2-by-4 frames, define the deck where it faces the driveway. Here, another boxwood hedge masks a short retaining wall that allowed the driveway to be raised almost 3 feet.

The long, L-shaped retaining wall was built of railroad ties but shingled to match the house (horizontal furring strips nailed to the ties provided an even surface for nailing shingles). Near the driveway, a short section of shingled wall defines the entry to the walk.

Design was by landscape architect Robert Chittock for owners Charles Berrisford and David Moll.

Photo: Aggregate walk runs between long, shingle-covered retaining wall and narrow planting strip with low boxwood hedge

Photo: Cross-lapped 2-by-6s flank posts; lattice panels rest on 1-by-2 ledgers

Photo: Before remodel, small porch off French doors was only level spot in yard; area seemed constricted by encroaching trees

Photo: Architectural framework defines new deck and walkway. Long, L-shaped retaining wall runs along hillside at left and far end
COPYRIGHT 1986 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1986 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Apr 1, 1986
Words:381
Previous Article:Are you ready for row-it-yourself whitewater?
Next Article:Favorite breakfast from Western innkeepers.
Topics:


Related Articles
Stretching back gave them a master suite and big, sheltered deck.
Living on the edge.
Verdant growth at the Gardens.
Northeast.
Idaho.
Planning an Outdoor Living Area? Take Cues from Interior Design to Create Outdoor Rooms that Complement Your Home's Decor.
Cape Advisors, Inc. Brings The Chelsea, The First Non-Gaming Boutique Hotel to the Atlantic City Boardwalk.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters