Printer Friendly

They turned a tiny garage into roomy guest quarters.

Cranking up a Tin Lizzie size garage in Seattle and turning it into a guest house was the challenge facing Seattle designer John Furtado.

He did it by making the 224-square-foot box (plus 60 square feet of loft) into comfortable, self-contained accommodations for visitors. The work includes all the conveniences that any guest requires for a comfortable long-term visit yet keeps the separation that any host finds necessary for serenity.

Height, light, and borrowed space were the three simple tricks that Furtado used. The ceiling soars to the rafters. A skylight and French doors flanked by a matching pair of windows let light pour in. The wall of paned glass also opens the guest house to its own private garden and deck, all enclosed by a 6- foot fence.

Over the deck and doors, a generous arbor is enough to keep the space from seeming naked to the elements. The arbor will soon be covered by wisteria.

On the end of the interior pictured at left, a small but efficient kitchen was positioned next to an equally small bath. There, both could be inexpensively connected to the incoming water line.

Capping the kitchen and bath is a 6- by 10-foot sleeping loft. With kitchen, bath, and loft clustered on one end, the opposite end was left open for a sitting area.

Cleaned up but almost unchanged, the exterior of the little guest house fits neatly into its historic surroundings without being quaint. Here, horizontal cedar siding and simple trim are in keeping with the early period. But an absence of gingerbread, coupled with a light exterior paint color and natural wood stain for arbor, deck, and French doors visually updates the old building with today's style.
COPYRIGHT 1988 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1988 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Date:Aug 1, 1988
Previous Article:Today's play area, tomorrow's satellite deck.
Next Article:Front yard now sheltered enough for a family breakfast.

Related Articles
Sunny addition replaces dark breezeway.
Efficient, small, and flexible.
Garage conversions.
Well-equipped home with the growing family in mind; Welsh New Homes.
new homes: We love our new Clash pad; Rocker gets best of town and country.
new homes: I made right call; Phone engineer Bruce plumps for ideal family villa thanks to building plans.
Baby roomer; new homes Couple now have room for manoeuvre with their new arrival Josh.
A picturesque home.
THE GUEST LIST; Be the hostess with the mostest this Xmas.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters