Printer Friendly

They started with a dark 1925 kitchen.

Update the kitchen, relate it to a formal dining space, bring in as much light as possible, and retain some of the 1925 spirit of the house. These were the challenges Pat and Steve Wong put to Seattle architect Charles Kato.

Structural changes were minimal. Kato removed the nonbearing wall between kitchen and dining room. Closing up a kitchen door leading outside to a deck (still accessible through the dining room) gave space for a 11-1/2-foot-long greenhouse window that brings in morning light and a view of the Cascades.

Between kitchen and dining spaces, a rounded peninsula--one end of the kitchen's new U-shaped work counter--houses a cooktop on the kitchen side (at a height of 36 inches), then drops to 30 inches on the dining room side to form a tailored bar for informal dining or buffets. Light-colored paint and wood tones help brighten the area and make the counter a focal point. Built-in stove vents keep cooking odors from invading the dining space.

Upholstered benches fit neatly under the peninsula. Solidly built and covered with a commercial-grade fabric, they are stain-resistant and can stand up to rugged wear without detracting from the dining area's formal look. Light now enters the kitchen and dining room on three sides. To supplement the custom-made greenhouse window and existing exterior windows, Kato replaced heavy, dark wood interior doors and side panels with glass-paned ones. The result is a 1980s light level with a period look.

For evening and unusually dark days, the area over the work counter has ceiling soffit lights; under the hanging cabinets are fluorescent strips.

Old fir floors covered with linoleum and carpet were replaced with white oak with a Swedish finish. Light, durable, and easy to clean, the new floors also lend a 1920s ambience.
COPYRIGHT 1985 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1985 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Mar 1, 1985
Words:297
Previous Article:Alcove made for a Franklin stove.
Next Article:Benderboard bench in a horseshoe.
Topics:


Related Articles
The kitchen had a dark past.
This big, open kitchen replaced a 1932 one: small, dark, crowded.
Compact and wide open to the living area.
New porch and additions help unbury small, dark kitchen.
Boxy kitchen and dining room become one bright space.
Four arches make over this 1925 kitchen.
Museum to unveil fitted kitchen.
Retail therapy Kitchen charisma; Gabrielle Fagan discovers the tide is turning against the industrial look for kitchens.
Woman locked in kitchen by thugs.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters