Printer Friendly

They started with a 1910 Oregon cabin, and ended up with a family compound.

They started with a 1910 Oregon cabin, and ended up with a family compound "I wanted my children to come as often as they could and stay as long as they liked. But I didn't want to be caretaker of the family vacation compound." Fortified with that resolve, Virginia Draper of Cannon Beach, Oregon, asked architect Tom Ayres to design a major remodel of her seaside property that would give everyone (including her) a rightful place.

The 75-by 100-foot lot had a long history. A cabin built on it in 1910 was still standing. Behind it, a second small cottage was put up in 1952.

Working within local zoning restrictions, Ayres divided the 1952 cottage into twin guest quarters, used the 1910 cabin as the nucleus of Mrs. Draper's permanent residence, and then built an adjoining two-story unit for her alone.

By remodeling existing spaces and adding on, he transformed the 1910 cabin into a large family kitchen, laundry and mud room, informal family room, spare bedrooms, and baths.

Adjoining the enlarged and remodeled cabin--and connected to its kitchen--is the new two-story, 800-square-foot space that is Mrs. Draper's exclusive territory. Downstairs is a large, formal parlor; upstairs, an equally large bedroom elevates Mrs. Draper to a dramatic view of the sea and an undisturbable place where she can read and dally no matter who is rattling about in the other quarters.

The double-decker porch off the front of this addition offers covered outdoor access upstairs and serves as a front entry porch downstairs.

To open the 1952 motel-like cottage--part of which is visible at the far right of the two large photographs--to two visiting families, Ayres divided it down the middle, with a separate entrance for each half. Each half adjoins a shared bathroom at the rear of the building.

Now, with all sleeping spaces in use, the compound can handle the 13 members of Mrs. Draper's immediate family.

Horizontal tongue-and-groove cedar siding painted white was used on the addition and replaced cedar shingles on the two old buildings as well. Note how the peaked roofs, porch details, simple use of paint, and a picket fence around the garden hark back to an earlier era without forcing the comparison.
COPYRIGHT 1988 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1988 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Jul 1, 1988
Words:369
Previous Article:Their bench is the top of a low retaining wall.
Next Article:They gave a jolt to their small 1950s ranch house.
Topics:


Related Articles
New lives ahoy; Maritime Tales by Stephen Guy of Merseyside Maritme Museum.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters