Printer Friendly

They slipped a sunroom under the flat roof.

They slipped a sunroom under the flat roof

Letting in winter sun not only added light and warmth to this flat-roofed post-and-beam (Eichler) house, but the new sunroom also improved traffic flow and increased living space.

Before the addition, only a narrow door linked the living and kitchen-dining rooms. Both areas stopped at a wall of floor-to-ceiling windows shaded by an 8-foot overhang that blocked winter sun.

Designer Mark Moulton of the Sylvan Company chose a manufactured aluminum sunroom because it married well with the dimensions of the existing house and cost less than a built-on-site design. The sunroom rests atop a new slab that replaces the old concrete patio. To provide passage through the 13- by 25-foot addition, some windows were removed from the living and dining rooms. Reducing glazing elsewhere in the house allowed the addition to meet state energy-conservation codes.

The curving glass structure admits lots of sunlight; the slab and 12-inch-square ceramic floor tiles store heat by day and release it at night. Thermostat-controlled fans in the addition help send warmed air throughout the house; openable windows, adjustable shades, and the fans control heat gain. A woodstove provides extra warmth. Sliding glass doors open onto the patio and relandscaped garden.

Owners are Eleanor and Robert Huggins of Stanford, California.

Photo: Tucked under the eaves, 26-foot-long sunroom addition extends toward garden, encloses new living space, and provides some passive-solar heat

Photo: Seen from living room, load-bearing post marks where house ended and old windows were removed

Photo: Plastic tabs in frame allow shade screen to slip up and down along window's curve
COPYRIGHT 1988 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1988 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Date:Feb 1, 1988
Previous Article:Daylight, privacy, more space ... greenhouse corner for the bath.
Next Article:Handy bin for recycling newspapers.

Related Articles
Their covered patio became an enclosed sunroom.
An envelope of air around this house keeps it cool in summer, warm in winter.
Two decks and a sunroom make the difference.
New sun-catcher for this 1926 house.
Small porch now a big sunroom.
Historical accuracy.
Sunroom and baffle fight off wind in Redondo Beach.
Tropical sunroom just off the bedroom.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters