Printer Friendly

They raised the kitchen ceiling, pushed out the back wall.

Part of the ceiling in this remodeled Berkeley kitchen rises the full height of the hip roof, creating a dramatic light and ventilation shaft. The raised ceiling accentuates the room's light and airy quality, helping to make it the place where owners Susan and Harry Dennis want to spend much of their time.

Designer and contractor Thomas Nowell notes that the original kitchen suffered from several major drawbacks: "It was cut off from the back yard by a laundry area and half-bath, and there was no convenient access to the back door." Nowell's solution was to relocate the laundry and bathroom to one side and push out the kitchen's back wall 5-1/2 feet.

This gained enough space for a small back porch and separate work and dining areas, divided by a 3- by 5-foot butcher-block island. Nowell included a built-in desk and a marble pastry counter at the dining end of the new 14- by 21-foot kitchen.

Overhead downlights above the counters add extra illumination for work areas. All the birch plywood cabinets were painted white to reflect light.

The skylight in the sloping section of ceiling over the sink can be pushed open to air out the room. Above the flat section is a storage attic accessible through the adjacent laundry room.
COPYRIGHT 1985 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1985 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Jun 1, 1985
Words:214
Previous Article:A footrest for Sunset's classic lawn chair.
Next Article:Outdoor bedroom under the redwoods.
Topics:


Related Articles
The kitchen had a dark past.
They knocked down walls, opened the ceiling, pushed out into the garden.
Honolulu kitchen expanded inside and out.
A cure for the small, dark kitchen.
For counter space and storage, they pushed out the walls 4 feet.
They moved, opened up, and reorganized the kitchen.
Raising the ceiling and adding curves.
No longer an "afterthought" kitchen.
They gave up just 6 feet of deck space.
Adding high light; set high in the wall, clerestory windows bring daylight deep into a house ... without losing privacy.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters