Printer Friendly

The stairway pays them back for space it borrows.

The stairway pays them back for space it borrows Adding a floor to this 1930s cottage left its exterior largely unchanged, while inside the new stairway helped open up the compartmented first story. The only change in the existing floor plan was to borrow space for the stairs from adjacent rooms. The new staircase serves as a sculptural divider, separating but not enclosing living room, dining room, and den.

Originally, the front door opened directly into the living room. Straight ahead, a hall led to the kitchen and bedrooms. To the right were the den and dining room. Architect John Matthews of San Mateo, California, replaced a wall common to the den, living room, and dining room with stairs extending 3 feet into the dining room and den.

To lengthen slight lines and enchance the new feeling of spaciousness, Matthews made a giant cutout in the wall beside the stairway and widened the door to the den. To help define the entry area, he added a small wall just left of the front door.
COPYRIGHT 1986 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1986 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Nov 1, 1986
Words:174
Previous Article:A light box to help sort a carousel of slides.
Next Article:Playing down the sweet potato's sweetness.
Topics:


Related Articles
Santa Monica beach cottage opens up, pops up.
It's really just a simple 28-foot-square box.
Rigging wires as stair rail.
Some stairs do more than get you up and down.
Art and utility come together in the details.
Stairways to fitness heaven.
Suite retreat in Texas.
Color punch.

Terms of use | Copyright © 2017 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters