Printer Friendly

The best of both indoor and outdoor worlds: a multiuse screened porch.

The best of both indoor and outdoor worlds: a multiuse screened porch

A versatile space, this screened porch letsyou meet the outside world halfway. Garden scents and images mingle in the comfort of a bug-free environment with overhead protection. Added to the rear of a small San Diego bungalow by architect Carl Strona, the porch gives owners Karen Lawrence and Bob Gabhart an inviting place for dining, entertaining, reading, and even balmy-weather sleeping.

Let's walk through it, as if entering fromthe back graden. We proceed through screened doors into the 12-foot-wide porch, where the owners are breakfasting. Above, six clear skylights in the roof decking provide balanced illumination. To our right is a 20-foot-long wall (not visible in the pictures) broken only by a pair of solid doors leading to the driveway. Running just below the ceiling are slender windows that let light in without loss of privacy. This wall joins a rear corner of the house to the garage.

To our left, a glass-block wall steps in,narrowing the room to 8 feet. Behind this wall is the other half of the addition: an extension of a small bathroom. The blocks define the outside of a shower enclosure; lights in the bathroom give the wall a sparkling, faceted glow at night.

Entry to the bathroom is from a hall andthe master bedroom. Before remodeling, it measured 6 by 8 feet. The new 9 1/2-foot-square space includes shower, toilet stall, and a tub that sits in a platform beneath a greenhouse window. The old bath space is now almost a hall: a double-sink counter runs along one side; a shoji-paneled door slides into a pocket built into the wall between the two sections.

Photo: Porch and bathaddition joins rear of house, ties to garage

Photo: Lush green landscape contrasts with crisp glass-block wallin this 9-foot-tall screened porch with slate floors and six 15- by 27-inch skylights. Above, a glass-block wing wall in the bathroom separates the toilet stall from the shower. The tub sits beneath an airy greenhouse window

Photo: Black-and-white accents.of tiled floor, walls, shoji screening, and tub tie new bathroom section (left) with old (above)
COPYRIGHT 1987 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1987 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Jul 1, 1987
Words:359
Previous Article:This pavilion and deck give space for poolside entertaining.
Next Article:They wanted the look of the beach, and wind protection.
Topics:


Related Articles
It's a wrap. (Before & After).
FUJITSU UNVEILS TWO NEW DISPLAY OPTIONS FOR TABLET PC.
Outdoor rooms: a connection to nature and place: Daryl S. Rantis looks back at the history and ahead to the resurgence of porches and patios.

Terms of use | Privacy policy | Copyright © 2019 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters