Printer Friendly

Stretching back gave them a master suite and big, sheltered deck.

Stretching back gave them a master suite and big, sheltered deck

The lot had no room on the sides for thehouse to go out, and the owners didn't want to go up, so Seattle architect Jeremy Miller suggested they go back. What Cheryl and Jeff Patterson would up with in their 700-square-foot addition, however, was more than a master bedroom suite removed from the hubbub of a young family. By stretching the single-story house toward the rear property line, they also gained a spacious, sheltered deck that helped extend the kitchen and family room into the out-of-doors.

The original house's basic configurationstayed the same. Miller cut an old utility room in half to become a new bathroom on one side; on the other, he opened up the room to become part of a Pullman kitchen, which flows into the family room (originally a bedroom). Double-glazed French doors at the end of the new family room connect the inside of the house to a 275-square-foot deck. Partially enclosed by the garage, original house, and the addition, the deck is perfectly suited to sunny Northwest days when chilly breezes can limit outdoor living.

Connecting the living room to the bedrooms,a 3-foot-wide, 22-foot-long hall incorporates the old hall and bath and a new 8-foot extension. By running the hall ceiling up to the 13-foot roof peak, Miller turned what could have been a claustrophobic tunnel into a lofty, nave-like space that creates a handsome view from the living room. Light fixtures placed high on the walls beam light toward the ceiling, making the hall appear even loftier.

Photo: Sheltered from the wind, angled deckprovides a sun pocket near the back garden, extending outdoor living season. Big windows and double glass doors let light into house and vent hot interior air

Photo: Original floorplan was little changed in remodel, but the addition provided needed living space and loosened the boxy feel

Photo: Stretching back,addition wraps around new deck on three sides. Deck and light well (across hall) isolate peninsula of master bedroom suite

Photo: When weather's warm,family room becomes an indoor-outdoor space. Breezes blow on through kitchen into dining room

Photo: Open to dining and family rooms--and thedeck beyond--narrow kitchen feels spacious. Skylight puts natural light over cook

Photo: Long, narrow hall leads from living roomthrough original house into addition. Highset light fixtures accentuate lofty ceiling
COPYRIGHT 1987 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1987 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Date:Jul 1, 1987
Previous Article:They push out the back, linked indoors to a wide deck.
Next Article:This pavilion and deck give space for poolside entertaining.

Related Articles
They added this to the back of their ranch house?
Seattle remodel kept its Spanish accents.
A big surprise behind this 1908 Seattle workman's cottage.
L.A. breakthroughs.
Downstairs: a unifying hallway. Upstairs: a more usable deck.
New third story and three decks take 36 years off its age.
Yesterday-tomorrow remodels.
Going up; this month, another strategy for remodeling your house; adding a second story.
Above and below, adding on to this 1930s Seattle cottage.
Before & after.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters