Printer Friendly

Singapore statement.

This provocatively modern yet meticulously detailed new private house in a Singapore suburb draws on a rich mixture of Eastern and Western influences. Although, unlike most of the other projects in these pages, climate is not a prime consideration, the outcome is a confident architectural statement.

The organisation of Check's house in Singapore places a square, predominantly glazed block in the centre of a narrow, rectangular site. Two wings extend northwards from the north-west corner of the central block and southwards from the south-east corner of this block, defining both the public and private realms.

The south-east wing is slightly rotated around a point which marks the centre o the entrance hall. Entering the house, one turns through 90 [degrees] to enter the living area -- essential lung shui -- and a curved wall shields the living room.

The living area is high and dramatic, opening to views of the private pool and eastwards to the splendid trees of the Botanic Gardens. The height is exaggerated by the slim tapered columns which are detached from the external skin. This space contrasts with the compression that is experienced when moving to the dining room along a gently inclined timber ramp. Other spatial experiences are precisely choreographed by the architect: the sinuous curve of the corridor from the entrance hall leading to the studio; the sensual feeling of exposure along the bedroom corridor; the panoramic view from the dining room the lightness of the main staircase and the unexpected pleasure of a small courtyard with a pool fed by rainwater on the west side.

Detailing is meticulous. The main staircase, cantilevered from one of the principal structural columns, appears to hang without support, but is as steady as a rock. The handrail terminates with a Gaudi-like flourish at the base. Ther is a beautifully crafted sliding door to the master bedroom on Scarpa-esque steel rollers and deep reveals to the guest bedroom window.

In the tropics, a house that employs so much glass is bound to come in for searching questions. The architectural language speaks of the globalisation of architecture. The house could be located almost anywhere in the world -- its form suggests that climate is not the main architectural consideration. The primacy of the object, the preoccupation with details, challenges a view that architecture should express its geographical location. If Singapore aims to achieve the configuration of a global city, can it simultaneously resist the globalisation of architecture?

Yet secondary elements are provided as sunscreening devices and make gestures t the climate. There are tall louvred shutters in the living room, a deep concret beam on the west elevation and double-skin roof structure which creates an air-circulation space. Even so, the house relies upon air-conditioning.

The architect, Tan Kay Ngee, stands with one foot in European culture and the other in Southeast Asia, and appears not to be beset by the agonies that are evident in a self-conscious search for a Regionalist language. Nor does he borrow uncritically from contemporary Western ideas. The design is a provocativ statement by a young Asian architect.
COPYRIGHT 1994 EMAP Architecture
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1994, Gale Group. All rights reserved. Gale Group is a Thomson Corporation Company.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Title Annotation:private house in Singapore
Author:Powell, Robert
Publication:The Architectural Review
Date:Sep 1, 1994
Words:510
Previous Article:Pacific house.
Next Article:Pool house.
Topics:


Related Articles
Community collage.
Chinese doll's house.
TROPICAL INTENSITY.
View from Singapore: Under economic pressure from other Asian cities, Singapore is reinventing itself for the twenty-first century.
Qualitek expands in Asia.
Tropical rigour: this family house in a Singapore suburb is an elegant response to a tropical climate.
Singapore modernism.

Terms of use | Privacy policy | Copyright © 2020 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters