Printer Friendly

Science news.

DIRECTIONS: Read the Science News section on pages 3 to 7. Then, test your knowledge by filling in the letters of the correct answers below.

1. Argyroneta aquatica is the only species of spider that

(A) breathes oxygen.

(B) breathes carbon dioxide.

(C) has hair on its legs.

(D) lives entirely underwater.

2. When there is too much -- in their air bells, Argyroneta aquatica travel to the surface of ponds.

(A) oxygen

(B) water

(C) carbon dioxide

(D) algae

3. What was NOT an ingredient in the mixture used to make the scented ink for the newspaper advertisement?

(A) Plastic

(B) Water

(C) Frosted cake

(D) Fragrance oil

4. Entree food products endorsed by characters from The Cartoon Network must contain at least -- calories.

(A) 200

(B) 270

(C) 300

(D) 360

5. U.S. dietary guidelines recommend that no more than 35 percent of the -- a teen consumes should be from --.

(A) calories, food

(B) food, fat

(C) calories, fat

(D) snacks, The Cartoon Network

6. How does talc affect the rocks in parts of the San Andreas Fault?

(A) It causes colliding rocky edges to suddenly jolt free.

(B) It helps rocks move more smoothly past each other.

(C) It contributes to stronger earthquakes.

(D) It causes tectonic plates to move.

[ILLUSTRATION OMITTED]

7. Which is NOT true about tectonic plates?

(A) They always contain the mineral talc.

(B) Earthquakes happen when they get stuck together and jolt apart.

(C) They are slabs of rock on Earth's outer layer.

(D) They slide past each other at the San Andreas Fault.

8. What are conservationists planning to do to help protect the Great Wall of China?

(A) Increase agriculture in the wall's neighboring regions

(B) Flood the Gobi desert with water from the Yangtze river

(C) Add metal bracing to support the wall

(D) Plant vegetation to reduce the impact of sandstorms

9. What is the main point of the article about the Great Wall of China?

(A) In recent years, agriculture has dramatically increased in China.

(B) Satellites are mapping the Great Wall of China.

(C) A growing Gobi desert contributes to the destruction of the Great Wall of China.

(D) Winds in the Gobi desert have become more violent in recent years.

10. Which of the following animals would not fit into the computer model that predicted the top speed of T. rex?

(A) Human

(B) Snake

(C) Emu

(D) Ostrich

ANSWERS

NEWS QUIZ

1. d 2. c 3. c 4. b 5. c 6. b 7. a 8. d 9. c 10. b
COPYRIGHT 2007 Scholastic, Inc.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2007, Gale Group. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Title Annotation:CHECK FOR UNDERSTANDING
Publication:Science World
Date:Nov 12, 2007
Words:427
Previous Article:Tips for using Science World in the classroom.
Next Article:Talk it up.


Related Articles
Author to address `devastating diagnosis'.
The Estrogen Elixir.
Blackwell Publishing.
The New Answers Book.
The Estrogen Elixir.
Blackwell Publishing.
Numbers in the news.
A voice for autism: Taylor Cross has autism. Doctors once said he might never walk or talk. Now he's a teenage filmmaker, proving them all wrong....
Acne fact or fiction: face it: Blemishes can be a real pain. But so can the mounds of advice for acne remedies. Take this quiz to find out how much...
Dance, dance, revolution: tired of tripping on two left feet? Physics can help you master the dance floor.

Terms of use | Privacy policy | Copyright © 2022 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters |