Printer Friendly

Science news.

Name: --

DIRECTIONS: Read the Science News section on pages 4 to 7. Then, test your knowledge by filling in the letters of the correct answers below.

1. A(n) -- is a scientist who studies insects.

(A) insectologist

(B) entomologist

(C) ichthyologist

(D) myrmecologist

2. By offering sugared water to bees after exposing them to an explosive scent, scientists are teaching bees to

(A) stick out their antennas whenever they detect a bomb.

(B) find nectar in dangerous places.

(C) stick out their proboscises whenever they smell an explosive.

(D) use their antennas to dismantle bombs.

3. Which of the following statements about "the Dunk" is false?

(A) It was 33 meters long.

(B) It lived 400 million years ago.

(C) It could bile a shark in two.

(D) It could chomp down at a force of 500 kilograms per square inch.

4. In a recent study, scientists found that on average, U.S. teen girls drink approximately -- of non-diet soda each day.

(A) half a 12-oz can

(B) one 12-oz can

(C) one-and-one-half 12-oz cans

(D) two 12-oz cans

5. Fortified orange juice contains the -- growing teens need to build strong bones.

(A) Vitamin C

(B) calcium

(C) protein

(D) iron

6. Forecasters predicted that 2006 would have a(n) -- number of Atlantic hurricanes, but their predictions fell short by --.

(A) above average, 19 percent

(B) alarmingly high, 27 percent

(C) below average, 35 percent

(D) above average, 50 percent.

7. Scientists found that Saharan dust storms interfere with hurricane formation by

(A) causing a brewing hurricane to move in a counterclockwise to move in a counterclockwise direction.

(B) slowing (learn tilt, winds with the mass of the sand.

(D) blocking a hurricane's path of movement.

(D) introducing dry air that breaks up a brewing hurricane's air currents.

(8) Which of the following is not a step in bat echolocation?

(A) A bat produces sounds with its mouths or nostrils.

(B) Sound waves produced by a bat bounce off objects.

(C) A bat detects faint echoes.

(D) Olfactory cells help a bat detect the direction of an object.

9. Frequency measures the

(A) height of a wave.

(B) number of vibrations per second.

(C) distance between two wave crests. (D) volume of a wave.

10. A black hole is

(A) an exploding star.

(B) a monstrous concentration of matter.

(C) a galaxy that move counter-clockwise.

(D) a dying star that is losing its light.

ANSWER:

1. b 2. c 3. a 4. b 5. b 6. d 7. d 8. d 9. b 10. b
COPYRIGHT 2007 Scholastic, Inc.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2007, Gale Group. All rights reserved. Gale Group is a Thomson Corporation Company.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Title Annotation:CHECK FOR UNDERSTANDING
Publication:Science World
Date:Feb 19, 2007
Words:425
Previous Article:Teacher to teacher: tips for using Science World in the classroom.
Next Article:World tour.


Related Articles
Diane Edwards receives MS Society prize.
Dudley Do-Math.
It may not be the Oscar ... but then again, in our world it is!
Environment, health, and safety online.
Adversaries always: legislators and reporters see their own as ethical. But neither profession thinks too highly of the morals of the other.
Evolution pressures come from students, parents.
Editor's note.
Student coursetaking.

Terms of use | Privacy policy | Copyright © 2019 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters