Printer Friendly

Science in the news.

Directions: Read the Science News section on pages 4 to 6. Then test your knowledge by circling the correct answer, below.

1. A new climate model suggests that in the future

a. extreme heat waves will occur every 46,000 years.

b. Europe will always be cold.

c. temperatures will be constant from one year to the next.

d. extreme heat waves could become common.

2. According to the article, temperature variability

a. is not caused by global warming.

b. means temperatures could be scorching one year and colder than normal the next year.

c. will decrease in the future.

d. was highest 46,000 years ago.

3. The lopsided holes on a Wiffle ball

a. alter the ball's aerodynamics.

b. change the air pressure around the ball.

c. make it easily curve.

d. all of the above

4. Which of the following is NOT true about the Quickball?

a. It tends to shift direction in midflight.

b. Its surface has evenly spaced holes.

c. It has a balanced airflow.

d. You can add spin to curve it.

5. Drag is caused by

a. momentum.

b. gravity.

c. friction.

d. kinetic energy.

6. A shark's denticles reduce drag because

a. they are smooth.

b. there is more friction on the denticles' small tip surface.

c. they increase friction.

d. there is less friction on the small surface of the denticle tips.

7. What makes ultraviolet (UV) rays dangerous?

a. When they hit DNA in skin cells, the rays can cause mutations that can lead to cancer.

b. UV rays prevent mutations in DNA.

c. When UV rays hit skin cells, protective enzymes go into overdrive.

d. When UV rays hit a person's skin, the DNA in the skin cells grows larger.

8. Traditional sunblock is less efficient than the new lotion because

a. sunblock takes longer to start working.

b. the new lotion blocks UV rays.

c. sunblock helps the body defend itself using enzymes.

d. sunblock only shields the skin from UV rays.

9. Poor diet and inactivity can lead to

a. illnesses that result in death.

b. increased attention span.

c. tobacco addiction.

d. better vision.

10. According to the article, what is currently the top cause of preventable deaths?

a. alcohol use.

b. tobacco use.

c. car accidents.

d. poor diet and physical inactivity.

ANSWERS

1. d 2. b 3. d 4. a 5. c 6. d 7. a 8. d 9. a 10. b
COPYRIGHT 2004 Scholastic, Inc.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2004, Gale Group. All rights reserved. Gale Group is a Thomson Corporation Company.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Title Annotation:Check For Understanding
Publication:Science World
Date:May 10, 2004
Words:408
Previous Article:Hands-on science (no lab required).
Next Article:Clone science.
Topics:


Related Articles
Diane Edwards receives MS Society prize.
Winning tips: are you ready to present your science project?
Dudley Do-Math.
It may not be the Oscar ... but then again, in our world it is!
Environment, health, and safety online.
Hands-on science improves understanding.
Adversaries always: legislators and reporters see their own as ethical. But neither profession thinks too highly of the morals of the other.
Evolution pressures come from students, parents.

Terms of use | Privacy policy | Copyright © 2020 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters