Printer Friendly

Out back: in a concealed Sydney garden, an extension brings new life to a small family home.

Increasing the volume of a family home by three-fold is a tall order, especially on a tight urban site. Queensland architect Rex Addison faced this challenge when commissioned by Australian photographer Patrick Bingham-Hall to extend his family home in the somewhat unfamiliar territory of inner-city Sydney. With an established reputation for working with traditional house forms, Addison sought a solution that--to use his own musical analogy--would form a harmonious duet. A solution that would not attempt to sing the same words or follow the same tune, but instead would empathize with and take cues from the original structure in pursuit of a richer ensemble.

[ILLUSTRATION OMITTED]

The original structure, a modest timber-framed cottage dominated by a pyramid roof, occupied the front half of a gently falling rectangular site. To this, a new verandah--originally conceived by Eeles Trelease Architects, but later executed by Addison--was wrapped around the cottage's three exposed elevations, leading to a new entrance at the rear of the site. As the lands falls away from the street, the verandah forms a raised entrance terrace behind the cottage, overlooking a sunken court neatly and intimately defined by the new timber and metal three-storey extension.

[ILLUSTRATION OMITTED]

In response to the dominance of the original roof, and to celebrate the notion of roof forms as shelter, Addison's new spaces emerge from within the original form. On axis with the crown of the pyramid, a new pitched roof shelters the uppermost bedroom suite that runs along the site's southern boundary. This in turn shelters the living spaces on the entrance level which are set back, and the basement level photography suite which recedes even further behind the staged projections above. By adding these new forms, which while dominant in scale, yield to the prominence of the cottage, Bingham-Hall's house now exploits extensive views across the harbour. Conventions of front and back are dissolved as the house turns away from the street to address the city beyond, with only the new blank gable being visible from the street above the existing trees.

[ILLUSTRATION OMITTED]

Internally, care has been taken to continue the notion of shelter and containment by moulding space to provide unique and intimate spaces. With warm tones of timber, Addison has worked within the geometric possibilities associated with the typological forms of gables, hips, eaves and valleys. Interlocking volumes exploit complexities that are derived from the constructional logic of making roofs and overhangs, rather than being forced and made to work. Light wells, alcoves, a fireplace and stairs all occupy residual space between the bedrooms and the boundary wall, and the chamfered gable end of the master bedroom resonates within the living room with a dropped ceiling providing a quirky twist--a slightly more reasonable gesture perhaps than the less convincing radiused sweep above the dining area. In reworking and elaborating this traditional house form with dynamic tilts and folds, new and old now comfortably co-exist.

[ILLUSTRATION OMITTED]

Architects

Addison Associates, Brisbane

Photographs

Patrick Bingham-Hall

[ILLUSTRATION OMITTED]

HOUSE, SYDNEY, AUSTRALIA

ARCHITECT

ADDISON ASSOCIATES
COPYRIGHT 2003 EMAP Architecture
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2003, Gale Group. All rights reserved. Gale Group is a Thomson Corporation Company.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Title Annotation:Addison Associates designs family house
Author:Gregory, Rob
Publication:The Architectural Review
Geographic Code:8AUST
Date:Nov 1, 2003
Words:502
Previous Article:Moscow nights: an exuberant interior, of solid wood, transforms a dull PoMo night-club in Moscow.
Next Article:Wood and trees: timber is the only building material that, properly used, positively benefits the planet and our relationship to it. Wood is indeed...
Topics:


Related Articles
An Irish solution.
Inner sanctuary.
Light and lucid.
Glass roots.
Social progress.
House proud.
DUTCH DUET.
PLAIN PAWSON.
Inner realm: with a combined interest in the sculptural use of concrete and the process of making domestic rooms, Jamie Fobert creates a new family...
MAP receives 3rd award for Rheingold Gardens work.

Terms of use | Copyright © 2018 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters