Printer Friendly

Opening up the stairwell.

When space is tight, every inch of a staircase has to work harder. Originally steep and dimly lit, these entry stairs seemed constricted.

The owners wanted a roomier feeling, without having to add more space. To open up the industrial metal stairs, San Francisco architect Paulett Taggart turned a central wall into a screen; three tall, 30-inch-wide vertical cutouts follow the stairs up the wall, creating partial views between sections of stairway. The cutouts also allow more light to filter down to the ground-level entry.

To enhance the feeling of openness, Taggart kept the railing as unobtrusive as possible. Like laces on a shoe, lengths of 1/8-inch steel cable were pulled taut across each opening between two 1-inch-wide steel strips. The strips were screwed to the studs framing the cutouts. On the opposite side of the stair, separate steel pipe rail forms the banister.
COPYRIGHT 1989 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1989 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Jan 1, 1989
Words:145
Previous Article:Lofty kitchen replaces the old patio.
Next Article:Two wing walls make all the difference.
Topics:


Related Articles
New staircase opens up the house's midsection.
Happy landings...wasted stair space put to good use.
For more light and drama, they "bashed" through the ceiling.
Stairwell gives them play area and storage.
Second-story dormer brightens stairwell and new master bedroom.
Window for the stairwell.
View, storage, light ... the stairwell is the key.
Guess where this house is located.

Terms of use | Copyright © 2017 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters