Printer Friendly

New looks for old pools.

In each case they improved the appearance and gained an inviting place for poolside entertaining

Improving the relationship of these two pools to their landscapes went far beyond a cosmetic facelift. Not only did the pools gain a new look, but so did their settings--making the pools the centerpieces of inviting new spaces for entertaining, lounging, and dining. One of these Southern California landscapes was opened up to a hillside vista, the other enclosed with courtyard walls. Unlike back yards viewed primarily from the house, these are meant to be enjoyed from more than one perspective. Both lead you away from the house--around the pool and past new planting beds--to trellised seating areas offering new vantages at the rear of the property. These structures also serves as visual anchors that define the limits of the gardens.

Retexturing the landscape for a softer look

Changing the plaster color from the original white to dark gray muted glare in both pools and transformed them into reflective ponds of indeterminate depth. At water level, new tiles add subtle color accents just below the decking. Replacing gray concrete around the pools, the warm terra cotta tones of Mexican pavers complement the stucco walls of both houses. At the far end of the pool at left, an upper-level flagstone terrace wraps around the circular spa; boulders and planting pockets break up the hard-edged geometry to lend the garden a more natural look. To give the trellis rustic texture, landscape designer Nick Williams used pine poles for the simple post-and-beam frame. Four 6-inch-diameter posts support 8-inch beams topped with 5 1/2-inch-diameter poles. Railings of 3 1/2-inch horizontals and 2-inch verticals wrap three sides. The structure sits on a 9- by 10-foot deck of 2-by-4s set on edge. Williams also used the 2-inch-diameter poles to make a gate and cover for the pool's equipment. Around the pool below, San Diego landscape architect Todd Fry used the tilework to create a formal-looking two-level terrace. At the rear, a trellis stands just in front of a privacy wall screening off an alley. Built with 6-by-6 posts, 6-by-10 beams, and 4-by-6 joists, the trellis tapers in width: the back follows the angled wall, the front parallels the house.
COPYRIGHT 1990 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1990 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Title Annotation:remodeling
Date:May 1, 1990
Previous Article:Lavender; fragrant, of course, but also tough and unthirsty ... plenty of reasons to grow.
Next Article:Baskets from the hills or from you won weed patch; you weave sweet-smelling wild grass.

Related Articles
Doing over the pool.
They started with just a lawn, a wall, and a steep bank.
Recontoured yard uses recycled soil in berm.
New life for old pools: three remodels show how to upgrade and update the backyard plunge.
Go Green Swimming Pools with Clear Water - Arizona Pool Remodeling Company Sees High Growth in Energy Efficient and Solar Energy Products for Pool...

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters