Printer Friendly

Mary Bird Perkins Our Lady of the Lake Cancer Center.

ONCE SEPARATE ENTITIES next door to each other in Baton Rouge, Our Lady of the Lake Regional Medical Center (OLOLRMC) and Mary Bird Perkins Cancer Center (MBPCC) partnered to offer comprehensive cancer care on one campus. In need of a fresh space that embodied this partnership and joint commitment, the firm was engaged to renovate MBPCC - OLOLRMC existing facilities.

A space that provided patients, families, and caregivers a sense of ease and assurance during the difficult treatment process was envisioned; one that supported healing with light, texture, and comfort, and removed unnecessary stressors for users of the space. The center was to provide a premier patient experience in an uplifting environment that incorporated evidence-based design strategies.

An assessment of existing cancer care services and in-depth analysis that mined for patient experience issues became the basis for thoughtful and deliberate design, ultimately allowing the Cancer Center to provide exceptional, coordinated care.

In our conversations with stakeholders, the team found that existing services were interspersed throughout various buildings on the campus, and that patient navigation and social services played a vital role in cancer care, but that they were not always uniform. In tracing the pathways of patients, it became clear that convenience was not a consistent theme, and that some key services were redundant and disjointed, while others were overburdened. To alleviate these inefficiencies, the firm's program for the Cancer Center proposed a centralized place for the co-location of patient services, for ease of access throughout the care continuum.

The firm's human-centered design respects patient abilities, with a dedicated and convenient entry and discharge process that offers one way flows and decongests the facility. This entry also serves as a "porch" to the OLOLRMC campus at large, acting as a portal to a series of public pathways connecting MBPCC to other key buildings and services, simplifying the patient journey.

The inclusion of hospitality amenities supports respite and refuge, with meditation rooms, private consultation rooms, cafe area and lounges, and related retail services. Semi-private infusion bays feature personal televisions, space for guests, and reading lights, a direct response to patient requests for an enhanced experience.

The space that the new glass box is constructed within is bound on three sides; by an existing parking garage, the existing cancer center and the hospital, including a bridge structure above at the fifth level. Planning for the structural interventions to remove the existing curtainwall, infill the atrium space to gain additional square footage on the second floor, and construct a glass box with new structural columns within this limited space was a challenge. In addition, throughout the six phases of renovations, the Cancer Center remained operational while increases in volumes continued. The challenges were met with precision-like planning for phased construction and use of prefabricated glass and steel systems for the glass box structure which was installed by a specialty contractor on the site to ensure quality and reduced construction time.

Baton Rouge, La.

SUBMITTED BY STANTEC ARCHITECTURE INC. * CHICAGO

DESIGN TEAM: Brenda Bush-Moline, project director; Rebel Roberts, principal designer; Cardosi Kiper, wayfinding and signage consultant

COST PER SQUARE FOOT: $266

PHOTOS (AFTER): Hedrich Blessing

JURY COMMENTS:

* This project really organized a nice entry into the space, giving an uplifting experience from outside to the inside entry atrium.

* I really appreciate how the program was reimagined to provide fully functioning services that are needed by patients. Jaw-dropping art glass feature is stunning... both inspiring and reflective.

* The project seemed very challenging, but the team not only provided a design that changed and updated the look and feel of the institution but also communicated a sense of ease and comfort to patients, families, and caregivers.
COPYRIGHT 2017 Vendome Group LLC
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2017 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

 
Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Title Annotation:CANCER CARE
Publication:Healthcare Design
Date:Dec 1, 2017
Words:609
Previous Article:Memorial Sloan Kettering Monmouth.
Next Article:Imbert Cancer Center.
Topics:

Terms of use | Privacy policy | Copyright © 2018 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters