Printer Friendly

Lofty family room in the only possible place: atop the garage.

Tightly wedged on a hillside lot, this dignified Seattle house had only one place to add a new family room and deck: atop a two-car garage off to one side.

Owners Lovett and Tomio Moriguchi asked the architectural firm of Dawson Hoshide Williams to design a big, singlelevel space, one that would blend with their 1926 house. The result is the lofty, 480-square-foot family room pictured above. The designers also snugged in a 120-square-foot storage space for garden tools (at far left in center picture).

To help link the addition visually to the house, the architects picked brick as the outside material. But where could they find bricks that matched the house's weathered ones? When breaking through the house's outside wall for the addition, the crew saved all the knocked-out bricks. Since only the streetside wall of the bigwindowed addition needed to match, they had plenty of bricks for the job. Bricks were cleaned and put in place. The end wall and back of tbe addition were finished with stucco.

Out front, atop the garage, the landscape design firm Thomas L. Berger Associates added a generous deck. Floored in masonry tile, wrapped with wrought-iron railing, and capped with a trellis, the space is enclosed enough to feel neither exposed nor perilously lofty Yet it gets full sun and offers a good view of the Olympic range. Wisteria crawls across the trellis, adding greenery to the deck and softening the addition's impact.

The deck connects gracefully to a new front entry. Tiered concrete retaining walls and a zigzagging stairway reach down to street level. They replace an old, leaning wall and cracked stairway.
COPYRIGHT 1988 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1988 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Date:Nov 1, 1988
Previous Article:Amazing adhesives.
Next Article:Small now, but designed for expansion.

Related Articles
Family room, shop, laundry, and still room to park two cars.
Stretching back gave them a master suite and big, sheltered deck.
The flexible box.
Second-story dormer brightens stairwell and new master bedroom.
Private courtyard in place of the garage.
New views, more light ... they shifted rooms, knocked down walls.
Efficient, small, and flexible.
6 of the best.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters