Printer Friendly

Living in a box: complexity and contradiction in an urban alley.

As demonstrated in the March 2006 issue of The Architectural Review, London has become a rich and fertile place for the careful insertion of contemporary private homes. Cassion Castle Architects extend this emerging tradition with this live/work studio located on a very constrained site in an industrial alleyway that runs parallel to Bethnal Green Road in east London.

[ILLUSTRATION OMITTED]

Designed for two industrial designers who wanted a place of sanctuary in which they could escape the bustling city, to live and work, the building deliberately minimises views out. Appearing relatively narrow from the width of infill facade, the property extends through the party wall to gain access to essential mezzanine storage space. This allows the principal interiors to remain clean and clutter free, adding to the stark contrast between inside and out.

In section, the main body of the premises arranges studio and living spaces in two interlocking L-shaped forms. On the ground floor, accessed directly from the alley, is the studio with its stepped section. Hanging above this is the bedroom, with more limited headroom, and above all this, on the second floor, is the living space; the only space with a view through a large single aspect glazed screen that gives access onto a narrow external roof terrace.

From the alley, the crisp glass facade was conceived as a foreign object 'wedged' into the existing terrace. to provide a bold counterpoint to the dishevelled alleyway. Not ignoring the realities of context, however, this elegant and refined double-height box overhangs a more robust infill screen, set back from the building line to form a slightly more protected threshold between public and private realms. Coated in antifly-poster paint, the nature of this element reminds us of the realities of urban life, and of the sort of tensions and juxtapositions that combine to make cities like London such vibrant places of complexity and contradiction. R.G.

[ILLUSTRATION OMITTED]

[ILLUSTRATION OMITTED]

[ILLUSTRATION OMITTED]

[ILLUSTRATION OMITTED]

HOUSE, BETHNAL GREEN, LONDON

ARCHITECT

CASSION CASTLE ARCHITECTS

Architect

Cassion Castle Architects, London

Photographs

Keith Collie

COPYRIGHT 2009 EMAP Architecture
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2009 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

 
Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:The Architectural Review
Geographic Code:4EUUK
Date:Jan 1, 2009
Words:341
Previous Article:Internal life: an inventive courtyard house in Toronto suggests a paradigm for inner-city living.
Next Article:South side storeys: live/work urban infill in Pittsburgh, Pennsylvania.

Terms of use | Privacy policy | Copyright © 2018 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters