Printer Friendly

LATTICE VAULT.

Continuing Shigeru Ban's experiments with materials and structure, this timber lattice forms a delicate, luminous vault.

Shigeru Ban's work is permeated by a strong sense of Japanese architectural history reinterpreted in an explicitly contemporary manner. It embodies the classic Japanese tenet of elegant economy, of making the most out of very little, transforming banal materials such as paper and cardboard into structural elements. Yet to see Ban's work as a development of an unorthodox style, or an unusually poetic sensibility to materials, would be to overlook the wider social context in which his work exists. His involvement with the earthquake-shattered community in Kobe (AR September 1996) is particularly significant in that it embraces the idea of participation.

One of his most recent projects is a children's day-care centre attached to a hospital in the far northern town of Odate. Glazed at both ends, the single-storey building is a seamless tubular volume, with free-standing partitions delineating washing and kitchen spaces. The tube is made up of tautly curved bands of laminated timber held in compression by a series of members running lengthways along the structure. Light percolates gently through square openings between the laminated timber bands, dappling the interior so that the effect is like being in a giant wicker basket.

Odate is subject to heavy snowfalls and roofs have to contend with considerable snow loads (450kg/sqm). The tube is enclosed and protected by a 45 degree pitched roof connected to the laminated timber inner layer by a spindly space frame, which helps to stiffen and stabilize the structure. The ribbed roof is made up of alternate strips of steel and translucent polycarbonate sheeting so that the light can diffuse through. Inventive in its exploitation of basic materials, this sensuous timber tunnel exemplifies Ban's lyrical yet rigorous sensibility.

Architect

Shigeru Ban Architects, Tokyo

Structural engineer

TIS & Partners

CHILDREN'S DAY-CARE CENTRE, ODATE, JAPAN

ARCHITECT

SHIGERU BAN

1 Angular roof, designed to repel snowfalls, encloses a tubular volume fabricated from laminated timber.

2 An intermediate space frame stiffens the entire structural ensemble.

3 Luminous 'wickerwork' vault. Light dapples through openings in roof.
COPYRIGHT 2001 EMAP Architecture
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2001, Gale Group. All rights reserved. Gale Group is a Thomson Corporation Company.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Title Annotation:day-care centre
Author:SLESSOR, CATHERINE
Publication:The Architectural Review
Article Type:Brief Article
Geographic Code:9JAPA
Date:Oct 1, 2001
Words:350
Previous Article:MAN-MADE FOREST.
Next Article:OFFICE LIFE.
Topics:


Related Articles
High flyer.
Tree of life.
Inner light.
GREEN DIGNITY.
Vaulting ambition: with its ingenious suspended steel structure and low energy glass skin, this vast office building is a modern version of the...
Indoor air quality assessment of daycare facilities with carbon dioxide temperature, and humidity as indicators. (Features).
Daycare settings are a significant source of indoor allergens.
Less day care and lesser quality day care for lower income families in Quebec.
Private day cares challenge Quebec's ban on extra charges.

Terms of use | Privacy policy | Copyright © 2020 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters