Printer Friendly

Instead of a Himalaya trek, three new decks with easy access.

Instead of a Himalaya trek, three new decks with easy access

Like many Western houses, Diane and Jeff Boly's Portland residence is built on a steep slope. The great advantages, they say, are privacy and a spectacular view. "But going back and forth to the garden was like trekking the Himalayas, and the old deck dangling off the second-story living room made us feel like birds perched on a limb.'

Architect David McMillen's solid design brings people out of the house's two main living levels and leads them down to the spa or into the garden. Exterior stairs link the decks and garden, making the 575 square feet of entertaining surface accessible without going through the house.

To ensure strength and longevity in the stacked decks, four of the six supporting posts are 18-foot-long steel columns boxed in 2-by-8 cedar to match the other posts. The others are pressure-treated 4-by-4s boxed to match the steel posts. Capitals on all columns are fashioned from miter-joined moldings.

Each of the two lower decks capitalizes on the one above it. A middle-level picnic table enjoys the cover of the top deck, providing a protected spot for outdoor dining. Under the middle deck, screened by lath, is the mechanical system for the spa as well as space for tool storage. Both upper decks have waterproof membranes under pressure-treated 2-by-4s set on edge.

The big freestanding arch midway up the stairs picks up on the original fan detail above the top deck door.

Photo: Towering but solid, new deck system brings you outdoors from two levels and leads down to garden and spa

Photo: Lowest level has spa, colonnade, and built-in benches. Wrought-iron rails throughout are sturdy but light in look

Photo: Sheltered by deck above, midlevel off family room is a favorite spot for outdoor dining
COPYRIGHT 1986 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1986 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Date:Jul 1, 1986
Previous Article:Sandbox has a staircase (and toy storage.)
Next Article:Tall wall screens their new deck.

Related Articles
This big, open kitchen replaced a 1932 one: small, dark, crowded.
Their new deck gives them more space, garden access, storage.
Birmingham Post Weekend: Travel: Walking on the wild side; Paul Groves looks at a new brochure for those who eschew a beach and book holiday.
Kay's set for another marathon; After tackling the North and South Poles and climbing Kilimanjaro most people would be keen to put their feet up but...
Himalayan adventure for Adrian.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters