Printer Friendly

In front, a busy street. Inside, tall spaces and view.

Sound control and symmetry are key elements in the design of this house in La Costa, California.

Since the house faces a busy four-lane street, reducing traffic noise was a major consideration. As shown above, the front of the stucco house has just six undersize second-story windowss and curving walls of glass block at the entry. The stucco and glass blocks reflect most noise toward the street, and double glazing on the small windows further muffles sound. These windows allow the house to have a large expanse of glass at the back and still conform to energy code requirements.

The symmetrical plan creates mirror-image elements at the front of the house: twin one-car garages, palm trees, and curving glass walls, as well as the second-floor windows. The central axis continues through the entry and living room, to end with a dramatic window wall.
COPYRIGHT 1984 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1984 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:May 1, 1984
Words:143
Previous Article:Their deck becomes a preschooler's picnic table.
Next Article:More storage and counter space with their new half-wall.
Topics:


Related Articles
1,200-square-foot house on a 1,000-square-foot lot?
What a two-story, 100-square-foot entry hall can do.
Five decks on a tall, narrow house.
Squeezing in a vest-pocket "Victorian." (Victorian house's design)
Turning an Oregon barn into a comfortable home.
Looking for more space? Think "caboosing." (house remodeling)
Making an entry ... out of next to nothing.
Little house, big ideas: An uncluttered look and wide-open outdoor access make a 1,375-squarefoot home live large. (How the West is Living).
A sense of place: the winners of our 24th biennial program celebrate their settings. (2003-2004 Western Home Awards).
Skin job: wrapped in a lightweight, chequerboard skin, this LA house maximizes a tight site.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters