Printer Friendly

Gabled addition pushes living room into the garden.

Gabled addition pushes living room into the garden Shaped like a Monopoly hotel, this addition expands a living room and opens it up to broad views of a relandscaped garden. From outside, the addition's simple gabled form appears notched into the roof and walls of the ranch-style house. Centered along the house's back wall, it protrudes 9 feet into the garden and is surrounded by deck.

Inside, the existing living room ceiling slopes down from the center ridge to the line of the old outside wall. From that point, the new ceiling rises at the same pitch to the addition's center ridge beam, where it becomes a greenhouse-style glass roof and outer wall. At 21-1/2 feet long, the 110-inch-tall glass wall brings the garden right into the living room. French doors at each end lead to the deck.

To make way for the uninterrupted opening in the old back wall, a steel I-beam was installed to support the load from above. (A steel beam takes up far less depth than a glue-laminated wooden one.)

On the roof above, the valley where the two pitches meet posed potential drainage problems. To avoid them, a rain-diverting cricket bridges the center of the valley and directs water toward each end of the addition's roof.

H.L. Sanchez Associates of Hayward, California, designed the remodel for Lee and Lee Thornally.
COPYRIGHT 1989 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1989 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Nov 1, 1989
Words:227
Previous Article:Jungle room brightens the house.
Next Article:Big new bathroom borrows space from spare bedroom.
Topics:


Related Articles
They added this to the back of their ranch house?
1949 flat-top enlarges upward and frontward; inner walls divide its semicircular windows.
Extra space, easier flow. They started by removing a fireplace, pushing a wall back.
They added a tall-ceilinged living room.
Head-to-toe remodel: new roof, study, deck.
Looking for more space? Think "caboosing." (house remodeling)
A 1960s entryway needed some discipline.
They looked to Pasadena before remodeling.
It was a one-bedroom "first house."
A real DOLL'S house.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters