Printer Friendly

Full-stop plot: an exemplary end-of-terrace addition.

This house is in a conservation area close to central Dublin. It replaces a cottage to provide two bedrooms, two bathrooms, kitchen, utility and living/dining spaces. Remaining largely in character with the existing properties--made of brick and of a certain scale--it is an ingenious response to a difficult end of terrace site, demonstrating a tendency among young architects to produce deeply rooted and specifically responsive contextual work; as explored in depth in the AR March 2006.This house uses the residual geometry of the site to help generate an unorthodox form. With tapering and curving boundary conditions, the ambition was to maximise the footprint, while anchoring the mass of the building to the end of the terrace.

Within the beak-shaped site, the building adheres to the building lines established by the terrace at the front and back of the site. On the ground floor, however, it extends to fill the site's width, taking in the splayed and curved geometries of the boundary walls. Above this eccentrically planned plinth, the first floor emerges as an orthogonal brick box that rises to align with the eaves level of the adjacent terrace.

By excavating land, a half level has been created to make space for a more generous living area. This principal space sits about a metre below the existing ground level and benefits from a higher floor to ceiling height. The residual area against the splayed boundary neatly locates a discrete back door, and provides light into an otherwise enclosed bathroom.

On the first floor, the formal tautness and rotundity of the raised box is emphasised by crisp flush windows, each with its own orientation, giving the building a more three-dimensional emphasis, exploiting the end of terrace location. Inside, delightful spatial relationships have been established, such as the retractable screen connecting the main bedroom with the top-lit stair. R. G.

[ILLUSTRATION OMITTED]

[ILLUSTRATION OMITTED]

[ILLUSTRATION OMITTED]

[ILLUSTRATION OMITTED]

[ILLUSTRATION OMITTED]

[ILLUSTRATION OMITTED]
COPYRIGHT 2006 EMAP Architecture
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2006, Gale Group. All rights reserved. Gale Group is a Thomson Corporation Company.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Author:Gregory, Rob
Publication:The Architectural Review
Date:Dec 1, 2006
Words:321
Previous Article:Desert bloom: this multipurpose building offers hope to a remote indigenous community.
Next Article:Danish dipping: the hardy Danes show how public bathing can be civilised and fun.


Related Articles
An African success story.
Sales begin at boutique collection of condos.
Cliff hanger: with land at a premium price, creative architects and daring clients need to lead the way. Shuhei Endo edges ahead in Kobe.
Termite trouble.
Deal brings Peace of Mind to condo owners.
McCullough, Colleen. On, off.
"Women to Watch" Awards given to female CPAs in Illinois, New Mexico.
MOROCCO - Apr 10 - 4 Terror Suspects Killed.

Terms of use | Privacy policy | Copyright © 2020 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters