Printer Friendly

Expanding the view by pulling in the wall.

Wanting to expand his view of the city by plugging a large window into a solid wall, homeowner Bob Johnson ran up against a San Francisco building code requiring a 3-foot setback of windows from property lines. (The restriction is meant to stop the spread of fires from adjacent dwellings.) Lucinda Schlaffer and Paul Bonacci of ARQ Architects came up with a simple solution. Pulling the exterior wall in 3 feet satisfied code requirements, clearing the way for a window that provides a panoramic view and lots of natural light.

The redwood balcony provides a bit of outdoor living space off the upstairs living room. The architects preserved the view by designing the guardrail of unobtrusive pipe and stainless-steel cable.
COPYRIGHT 1989 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1989 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Title Annotation:balcony's design
Publication:Sunset
Date:May 1, 1989
Words:120
Previous Article:Scent and sound underfoot.
Next Article:Three zones in one spacious, well-organized kitchen.
Topics:


Related Articles
Blasting out the rear wall for light, views.
Head-to-toe remodel: new roof, study, deck.
Reclaiming the balcony for more bedroom space.
Merging old and new; in the San Francisco Bay Area, formal elegance combines with casual comfort.
Curved walls and a bold, new look.
Property: New Homes - Mixing the old with the new.
ROCK GARDEN.
Property: Paradise rebuilt; FED UP WITH A HOUSE THAT WAS FALLING APART, JEAN BARLING TURNED HER BORING 70S BUNGALOW INTO AN AWARD-WINNING COUNTRY...
Architects put pieces together in Long Island City.

Terms of use | Copyright © 2017 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters