Printer Friendly

Dining area in the old side yard.

SMALL SACRIFICES sometimes yield big rewards. The owners of this 85-year-old cottage in Berkeley gave up a little-used side yard to gain space for a contemporary kitchen-dining addition that doesn't intrude on the house's heritage but subtly improves interior traffic flow.

The 12- by 28-foot addition is essentially a single room with the kitchen and dining spaces defined by varying the form of the ceiling: it's peaked over the kitchen and flat above the dining area.

Although its ceiling shape varies, the addition is visually tied to the rest of the Craftsman-style house by ornamental and functional woodworking details. A post-and-beam framework with two horizontal levels defines the dining area, and a smaller-scale framework defines an interior garden.

A band of redwood extends from the dining room at beam height into the kitchen above the cabinetry. The cabinets have cherry doors with inlaid grilles of lighter-toned maple. The grille pattern repeats on a larger scale above the sink and below the skylight. The pyramidal skylight well flares to a 7- by 8-foot opening.

The addition replaced a cramped galley kitchen with the spacious new one. The former kitchen area became an entry hall, shown in the plan at left.

Design: Morimoto Architects, Berkeley, California, for owners Jonathan C. Logan and Kevin D. Woodward.
COPYRIGHT 1993 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1993 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Author:Whiteley, Peter O.
Date:Apr 1, 1993
Previous Article:Privacy on a busy street.
Next Article:The cooktop question: how to make the right choice?

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters