Printer Friendly

Curved walls and a bold, new look.

OLD AND NEW BLEND seamlessly at the rear of this 89-year old San Francisco house. A two-level addition with curving walls (viewed from the garden, the addition resembles a ship's stern) opened up the once-boxy structure and increased the house's livability.

On the lower floor, half the back wall was removed to open a cramped kitchen to a new family room. This shared space makes the kitchen seem bigger and brighter, opens it to the rest of the house, and makes it the hub of activity.

As the drawing above shows, the 150-square-foot family room fills most of the addition's bottom floor. The curved perimeter wall continues around to enclose a portion of the lower-level deck and to define the edges of the upstairs balcony. The balcony's railing and the lowerdeck's steps repeat the backwall's gentle curve.

On the second floor, a 12 by 16-foot master bedroom centers over the family room; its French doors open onto the small balcony. The wrought iron railing is open enough that it doesn't block views from the bedroom, but the balcony's side walls, covered with tongue-and-groove siding, add privacy.

Design: House + House, San Francisco.
COPYRIGHT 1993 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1993 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Author:Whiteley, Peter O.
Date:Aug 1, 1993
Previous Article:Bleacher seats for plants, garden fans.
Next Article:Treasures in the heart of Gold Country.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters