Printer Friendly

Cottonwood canopy, curving walls give front-yard privacy.

Security, privacy, and sun control were the gains when landscape designer William Tonneson wrapped the front of his concrete-block tract house in Tempe, Arizona, with a curving concrete-block wall. Before, the house was not screened from the street, and there were few outdoor places to escape summer sun. Now, the space between the wall and the house provides a shaded entry courtyard filled with container plants and a fountain. The splashing sounds of the fountain echo against the masonry walls, increasing the feeling of coolness.

The main wall runs 36 feet across the front garden. Set above it is a wooden trellis that anchors to the eave of the house and rests on beams supported by two concrete-block columns. The trellis extends beyond the wall and so appears to float slightly above it. A rich cobalt blue, the trellis stands out against the muted gray of the concrete. (To blend the house with the new wall, Tonneson sandblasted the paint off the house.)

There's a shorter section of wall near the corner of the house. A doorbell set in this outside wall serves the new entry gate.

A concrete walkway runs from the sidewalk to the new entry. Between this path and the driveway, Tonneson planted cottonwood trees and Vinca major.

Near the street, another low curving wall carries the house number.
COPYRIGHT 1985 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1985 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Jun 1, 1985
Words:222
Previous Article:From a lake or the market, a summer crayfish feast.
Next Article:Instead of stacks or a storage avalanche, slotted storage compartments for mats, dishes, cooking... in almost any room.
Topics:


Related Articles
New privacy for a formerly public front yard.
"Landscraping" did it. Soil from the pool created the grassy hill next to it.
Private courtyard behind the stucco-wood fence.
Grand relandscape made room for turnaround and parking.
Graceful colonnade leads to the front door.
Corner-lot privacy with berm of broken concrete and plants.
Pool, shade, privacy, spa...all in just a 28- by 90-foot garden.
Splashing oasis just inside this Fresno front entry.
Lap pool, two trellised decks, raised planter in a skinny yard. How?
A new front terrace was the key.

Terms of use | Copyright © 2017 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters