Printer Friendly

CPD questionnaire.

1. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Approximately 30% of pregnant women in the Eastern Cape, South Africa, are HIV positive.

2. True (A) or false (B)--click on the correct answer: HIV-positive women with viral loads of zero cannot pass HIV infection to their infants.

3. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Women who conceive over the age of 45 years have a greater than 50% chance of a miscarriage.

4. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The incidence of gestational trophoblastic disease in women who conceive around the time of their menopause is considerably higher than in younger women.

5. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Central retinal vein occlusion is a recognised complication of clomiphene treatment in infertile patients.

6. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Urinary incontinence decreases in incidence from the premenopause to the postmenopause.

7. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Exogenous oestrogens postmenopausally are linked to a poorer prognosis in women with bronchial cancer.

8. True (A) or false (B)--click on the correct answer: There is a small increased risk of ovarian neoplasia linked to postmenopausal hormone therapy.

9. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Most medications used for the prevention of osteoporosis work by the laying down of new bone.

10. True (A) or false (B)--click on the correct answer: 'Vertebroplasty', the injection of polymethylmethacrylate into vertebral compression sites, offers long-term pain relief in osteoporosis.

11. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Intravenous zoledronic acid is effective in preventing bone loss in osteopenic women.

12. True (A) or false (B)--click on the correct answer: The long-term

use of aromatase inhibitors in the prevention of breast cancer recurrence reduces bone mass.

13. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Laparoscopic uterosacral nerve ablation reduces chronic pelvic pain.

14. True (A) or false (B)--click on the correct answer: A Mediterranean diet plus regular exercise decreases the risk of older women developing Alzheimer's disease.

15. True (A) or false (B)--click on the correct answer: There is a rebound in fertility in women who stop taking oral contraceptives.

16. True (A) or false (B)--click on the correct answer: There is suppression of fertility in women who stop taking oral contraceptives.

17. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Two-thirds of American women are overweight or obese.

18. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Regular exercise postmenopausally reduces a woman's risk of breast cancer.

19. True (A) or false (B)--click on the correct answer: Women who have night sweats at the time of their menopause have statistically better cardiovascular mortality rates than those not experiencing night sweats.

20. True (A) or false (B)--click on the correct answer: One-third of all interventions for abnormal mammography result in unnecessary procedures.

COPYRIGHT 2010 South African Medical Association
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2010 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

 
Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:South African Journal of Obstetrics and Gynaecology
Date:Feb 1, 2010
Words:501
Previous Article:Over-screening?
Next Article:Ultrasound services in our rainbow nation--many shades of grey?
Topics:

Terms of use | Privacy policy | Copyright © 2018 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters