Printer Friendly

Bright, efficient galley instead of a tunnel.

"The kitchen became a tunnel." That's how Frank McCoy describes what happened when a house was built immediately next to his. "The new house blocked light that used to come from three northfacing windows. Fortunately, my new neighbor was a contractor, and he helped reorient the space and open the ceiling to skylights."

Mr. McCoy, along with designer Douglas Cheng and contractor Kieran Keaney, eliminated two interior walls to create a dining room and kitchen where the old kitchen and two small rooms had been. The sunniest spot, facing east, became a small breakfast area. The owner did much of the construction himself, spending eight months and $11,500 on the project. To increase the light, they removed a 9-1/2- by 17-foot section of the 9-1/2-foot-high ceiling and installed two large skylights in the roof; every other ceiling joist remains for support. Dramatic night lighting in both rooms comes from low-voltage lights along 16 feet of track screwed into the joists. The skylights --one 2-1/2 by 5 feet, the other 2-1/2 by 8 feet--now work with a row of interior transom windows to brighten a dark hallway opposite the dining room. White paint and white textured wallpaper reflect light to create a gallery-like setting in the new dining room.

Defining the doorway between the dining room and the kitchen are two 4-by-4 posts topped by a 4-by-6 beam. In the small corridor kitchen, Cheng pulled one counter in 2 feet from the wall, added a railing 4 feet high, and created a small pantry behind it.

The breakfast area receives full morning sun. When not in use, its custom-built, U-shaped table folds down and out of the way against its wall support of black plastic laminate.
COPYRIGHT 1984 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1984 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Jan 1, 1984
Words:290
Previous Article:Carving out some extra space for a bed.
Next Article:Chicken barley soup.
Topics:


Related Articles
PO move 'good for customers' Elderly and disabled people will find access easier.
WET, WET, WET! WEATHER: Roller-coaster summer continues as latest heatwave is followed by another huge storm.
Brave men who went from pits to trenches; COMMEMORATION: Former colliery village to honour the miners who fought in the Great War.

Terms of use | Copyright © 2017 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters