Printer Friendly

Angular decks wind you down from the back doors.

Where a narrow driveway once led up to a tiny, obsolete garage, Bonnie and Rick Eiber now have a handsome entry to their rear garden, a place to entertain, and deck access from their sunroom and kitchen.

Space between the house and property line is narrow (the old garage was sandwiched in the 17-foot-wide space) and the two back doors are at different levels. To unify the area and put it to better use, Seattle architect Luther Hintz designed a series of decks to wind down toward the garden.

A 6- by 7-foot deck off the sunroom steps down to a 6- by 12-foot deck off the kitchen. This in turn descends to a 4-foot prow-shaped level; from here it's three steps down to a 4-foot-wide boardwalk leading to the 10- by 18-1/2-foot main deck in the sunny southeast corner of the lot.

A 6-foot-high fence encloses the garden. With gate latched, it becomes a free run for the Eibers' small daughter.

To form screens, the architect installed commercially made 1- by 8-foot interlocking panels on 4-by-4 cedar posts. Panels are of cedar 1 by 2's spaced 1/2 inch apart and held with vertical 5/8-inch dowels. The architect used a single width on deck rails. Two widths run above the kitchen and prow-shaped decks. Three widths above the main deck let light and air through but help block the view of the neighbors.

Decking of cedar 1 by 3's rests on a framework of 2-by-6 joists on pressure-treated 4-by-4 posts. Wood was covered with a gray outdoor stain compatible with the light gray color of the house.
COPYRIGHT 1984 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1984 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Apr 1, 1984
Words:270
Previous Article:They moved the door ... no more kitchen bottleneck.
Next Article:Up the ladder to the plant shelf.
Topics:


Related Articles
For views, for sun rooftop "widow's walk."
Landlocked poop deck uses six panels for privacy, two for sun and wind control.
Front-door deck hangs out over the driveway.
For entertaining, sun, front-door access ... a deck for every purpose.
The pool was remote, the concrete cracked. Their solution? This three-level deck.
They went from no-room-for-a-chair to 322-square-foot outdoor living room.
Instead of a Himalaya trek, three new decks with easy access.
Tall wall screens their new deck.
Solution for a steep slope: big deck with built-in planters.
Head-to-toe remodel: new roof, study, deck.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters