Printer Friendly

All-out remodel of a 1946 cottage.

Sometimes a little house is worth a big investment. In this case a spectacular view of Puget Sound and the Olympics made an all-out revamp of a 1946 cottage worthwhile.

As redesigned by Seattle architect Jeremy Miller for owner Steve Brown, this 920-square-footer is compact but not crowded--a good place for a career person or couple to live and entertain without the high expenses or much maintenance.

It took a lot of work. The house was gutted, rewired, replumbed, and insulated. Miller kept north- and east-facing windows to a minimum to conserve energy, and put the big windows to the south and west to take in warming sunlight and the view.

The rooms were also rearranged to take maximum advantage of the view. Entry, bedroom, and bath (where big windows would mean a loss of privacy) were put on the uphill, non-view side of the sloping lot. The new galley kitchen opens to the dining room through a generous interior "window," so the cook can chat with guests and enjoy the scenery.

In main living areas, Miller pushed the ceilings all the way to the rafters, adding visual space to the interior. Several skylights bring in additional daylight; you see two in the entry hall and one in the dining room in the large picture on page 176.

Built-in shelves around the fireplace put books, stereo, and TV close at hand without cluttering the room.

A large deck off the living-dining space opens the house to the outdoors. Summer parties here can be big. Two stairways leading off the deck give easy access to the split-level lawn below.

Inside and out, a simple, nearly monochromatic color scheme of soft grays makes the house appear larger. For the same reason, wall surfaces, woodwork, and flooring were kept simple. Horizontal wood siding and the small peaked roof over the door off the living room help keep the remodel from looking out of place in its neighborhood.

Under the house, an unfinished daylit basement waits for development.
COPYRIGHT 1985 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1985 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Nov 1, 1985
Words:334
Previous Article:Splitting the door to save space.
Next Article:Two ways to go with open-plan house of the 1950s.
Topics:


Related Articles
OWENS CORNING COSPONSORS REMODELING UNIVERSITY TO HELP CONTRACTORS BUILD BUSINESS
OWENS CORNING COSPONSORS REMODELING UNIVERSITY TO HELP CONTRACTORS BUILD BUSINESS
OWENS CORNING COSPONSORS REMODELING UNIVERSITY TO HELP CONTRACTORS BUILD BUSINESS
OWENS CORNING COSPONSORS REMODELING UNIVERSITY TO HELP CONTRACTORS BUILD BUSINESS
OWENS CORNING COSPONSORS REMODELING UNIVERSITY TO HELP CONTRACTORS BUILD BUSINESS
OWENS CORNING COSPONSORS REMODELING UNIVERSITY TO HELP CONTRACTORS BUILD BUSINESS
Cottage Grove will rename track at meet.
Paintball Wizards.
Female boomers drive homebuying, remodeling decisions.
East Meadow's Alure Home Improvements to Hold 2nd Annual Free Design & Planning Show for Long Island.

Terms of use | Copyright © 2017 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters