Printer Friendly

A lofty monitor floods their house with light.

A raised section of roof called a monitor floods the once-dark interior of this bungalow with soft daylight. The 33-foot-long rooftop addition also adds an unexpected volume to the slender kitchen and dining room below--its peak is 16 feet above their floors.

From the outside, the monitor rises 3-1/2 feet above the old roof peak. Openable windows at each end and along the west-facing side admit sunlight and vent built-up heat in warmer months.

Building the monitor meant cutting a 6- by 33-foot hole in the roof. New posts and room-long beams pick up the loads from interrupted roof trusses, and 6-by-10s spanning the kitchen at 7-foot intervals tie its side wall together.

Palo Alto architect George Cody of Carter/Cody Associates designed the addition for Dorothy and Tom Berson.
COPYRIGHT 1986 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1986 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Date:Jan 1, 1986
Previous Article:A cure for the small, dark kitchen.
Next Article:Opening the ceiling of a century-old cabin.

Related Articles
They knocked down walls, opened the ceiling, pushed out into the garden.
Stretching back gave them a master suite and big, sheltered deck.
Second-story dormer brightens stairwell and new master bedroom.
Bright and lofty kitchen started out as a shoe box.
Inside Out: Tried & Tested: Compact Foundations.
Pump new life into old property.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters