Printer Friendly

A double-savings hillside house.

A double-savings hillside house

A firm sense of architectural style need not be expensive, as the house on these two pages shows. Designed by Seattle architect Roger Williams, the 2,100-square-foot dwelling cost less than $50 per square foot to build in 1983, and future savings of energy were planned in, too.

The first cost cutter was choosing a method of siting that required minimal excavation. The concrete-slab foundation steps up the hillside lot, creating a split-level first floor with a garage and utility room underneath.

The house's 2-by-6 frame is heavily insulated with R-19 fiberglass between studs and R-30 in the roof. The walls were sheathed with 1/2-inch plywood and wrapped in a breathable moisture barrier, then clad with prepainted (beige) corrugated steel siding and roofing.

On the north and east sides, the lot was left wooded. At the south and west, trees were cleared to bring more solar energy in through double-glazed windows along those walls. A forced-air furnace backs up the solar gain and a fireplace in the living room and wood-burning stove in the family room for heating in really cold weather. Along the dining room's south wall (above), glass bifold doors open to an unheated sun space, which has a glasspaneled overhead garage door for its outer wall. With the door raised, the sun space becomes an open-sided dining balcony.

Though the downstairs rooms share space through wall cutouts or glass doors, different parts of the house can be shut off and heated individually. High banks of windows in the 11-foot walls bring in plenty of light, enhanced by light paint colors that also contribute to a feeling of spaciousness.

Photo: Tall, narrow house has deck bridging garage, balcony upstairs. Along house's shady side, set-back entry creates illusion of depth. House exterior is corrugated steel

Photo: Mirror-image plan of child's bedroom means it can be split between the skylights into two rooms as the family expands

Photo: Main floor is on two levels, stepping up the lot from front to back. The single-level second floor has sheltered roof deck off upstairs hall and balcony off child's room

Photo: Hint of wall curves between dining area and raised living room, giving the two spaces a sense of enclosure without boxing them in

Photo: Wall cutouts allow sharing of light and volume; cook can keep in touch with family room. Light walls, floors add to openness

Photo: Concrete-block half-wall in family room absorbs heat from stove and from south-facing windows behind for release later
COPYRIGHT 1984 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1984 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Date:Oct 1, 1984
Previous Article:Up on the roof, storage, electricity, water, lights ... all in the skylight.
Next Article:In just 200 square feet, kitchen, dining, and no claustrophobia.

Related Articles
Hillside house built for best view, lowest maintenance.
Off-the-shelf architecture.
Fixing Chicago's 'Hillside Strangler' Will Yield $4 Billion in Economic Benefits, Study Finds.
NorCrown Bank breaks ground for Hillside, N.J. branch.
travel: late deals.
225 Hillside Home Plans.
ROOM with a view.
Green heating for elderly.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters