Printer Friendly

A dark basement emerges from captivity.

Basements yearn to break free. This one found a light, bright second life cloaked in the cooly minimal aesthetic of classic Japan. Buried at the bottom of a Victorian row house, it had been dark, dank, and uninhabitable. The owners wanted to convert it into an entertainment area, guest room, and playroom. Their goals were versatility and a spare, uncluttered look--both hallmarks of Japanese design.

San Francisco architect Kenzo Handa took up the challenge, adapting to contemporary needs his knowledge of sukiya-style houses--those of the Edo period (1603-1868)--which were characterized by a relaxed atmosphere and flexible use of individual spaces. For maximum daylighting and spaciousness, he treated the ground-level basement as a single entity organized around a sunken conversation area, with the guest room on one side and the play are on the opposite one. Only the guest room can be fully enclosed, with sliding shoji panels. Daylight from the rear garden enters though new windows along one side of the entire space. An open corridor (at right edge of big photograph) links all three areas.
COPYRIGHT 1992 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1992 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Feb 1, 1992
Words:177
Previous Article:Growing your choice of chards.
Next Article:Soaking room is the heart of this master suite.
Topics:


Related Articles
Where did they find space for a new family room and patio? An old basement.
Post-trauma help a must says Waite.
Lock this movie up and throw away the key; the razz movie reviews CAPTIVITY * 18.
'Captivity' Premiere Party: Red Carpet Riot on Sunset Strip.
Katja Strunz.

Terms of use | Copyright © 2017 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters