Printer Friendly

This pavilion and deck give space for poolside entertaining.

This pavilion and deck give space for poolside entertaining

Perched on a hillside, this poolside pavilionand elevated deck enjoy an expansive view not available from the house. The three-level, 1,000-square-foot deck creates plenty of room for outdoor entertaining. Covering about half the deck, the pavilion gives protection from sun or rain.

Built of pressure-treated wood, the deckwas designed to share the pool's lines. Angled steps lead to the middle level. A bench around the perimeter of the middle and lower decks acts as a rail and ties the two levels together.

Note the brick-lined firepit centered inthe smaller, 11 1/2- by 13 1/2-foot bottom area--an intimate place for evening gatherings. The firepit is freestanding; its masonry base extends to the ground.

A five-sided pavilion (12 1/2 feet high at thepeak) covers the upper level. Solid walls shelter three sides from prevailing winds, but most of the covered area is open to the deck. A small bathroom and changing area sit in a rear corner.

Homeowners Margie and Mark Baker ofEscondido, California, designed and built the deck and pavilion with the help of contractor Steve Minor.

Photo: Pressure-treated deck and cedar-sidedpavilion define end of pool, with four steps running parallel to diagonal corner

Photo: Lines of 2-by-4s across front of stepscontinue along the side wall

Photo: L-shaped counter with built-in sink and storage below makesbuffet area for outdoor dining. Vertical louvers at end pivot for wind control and view
COPYRIGHT 1987 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1987 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Jul 1, 1987
Words:242
Previous Article:Stretching back gave them a master suite and big, sheltered deck.
Next Article:The best of both indoor and outdoor worlds: a multiuse screened porch.
Topics:


Related Articles
A big surprise behind this 1908 Seattle workman's cottage.
They went from no-room-for-a-chair to 322-square-foot outdoor living room.
A new garden laid out around an old walnut tree.
Instead of a Himalaya trek, three new decks with easy access.
No room for a deck? Have you looked at your garage roof?
New third story and three decks take 36 years off its age.
Two decks and a sunroom make the difference.
Their new deck gives them more space, garden access, storage.
Decks with built-ins ... when hillside space is tight.
Two-level deck steps down from the house.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters