Printer Friendly

They added this to the back of their ranch house?

Drive down the street, and you'd never suspect that these three older house boast big, new, multipurpose spaces whose style and function carry them into the present. Each addition gave its house substantial new square footage without loss of the building's former character.

Northwest ranch house. "We liked our old house. It looked and felt like home and fitted into the neighborhood. But we wanted something new and exciting, too." The feelings Jeannie and Roy Phillips of Bellevue, Washington, expressed as they planned the addition to their house are not uncommon. And, like the other home-owners on these pages, they found an architect who felt that past and present could stand back to back without detracting from each other.

From the street, the new cube in the Phillips' house is little more than a horizontal sliver running along the roof peak to one side of the chimney. But face the addition staight on, and you see a powerful two-story box where sunlight and view pour into west-facing double-glazed windows. Fifteen skylights bring in still more light and repeat the grid pattern established in the exterior windows. Numerous doors keep the room well ventilated on hot days. Here the family assembles for music, games, or talk. And Mrs. Phillips can paint in her loft studio without feeling cut off from the activity. The formal living and dining rooms in the original house still get plenty of use.

Portland Dutch colonial. Melissa and Michael Haglund of Portland wanted additional rooms, which stacked up neatly on the rear of their Dutch colonial. At ground level, they aquired a new formal dining room that opens onto a sizable deck. Above this they cantilevered a master bedroom and bath. Three stories up is a television room. "When we have guests," says Mrs. Haglund, "the children can be unobtrusive. I also think having the set up there has reduced its use. Hurray!"

Southern California cottage. Owners Sally and Bob Paul wanted to add a master suite and home office without taking away from the gabled charm of their 1920s cottage. To avoid neighborhood-jarring contrasts, the architects treated the second-floor addition as a series of gables, one of which is just visible

from the front of the house.

The enclosed back garden, out of sight of neighbors, allowed him greater freedom in design. There, he opened the house in a free and fanciful manner, giving the addition an almost dormers, a trellis-covered balcony, and a bright red spiral stair.
COPYRIGHT 1985 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1985 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:May 1, 1985
Words:412
Previous Article:Yakitori? It is Japanese understatement.
Next Article:A sweeter, simpler souffle, this is a brunch showstopper.
Topics:


Related Articles
Yesterday-tomorrow remodels.
Once a ranch house, now their own Sierra lodge.
The ranch house rides again.
The Florida ranch house.
Hall without walls; A narrow corridor gets a startling makeover: more space, natural light, and freestanding storage as a bonus.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters