Printer Friendly

Squeezing a home office into an attic.

Budget was modest, and the owners did the work

WORKING AT HOME creates certain problems, like squeezing an entire office's worth of stuff into spaces never intended to serve such a function.

An even greater challenge facing any creative endeavor pursued at home is making the workspace reflect the style and professionalism of your business. This attic office meets that challenge--and on a modest budget.

Seattle architects William Curtis and Patricia Emmons wanted to locate their small residential design firm in their house. They planned on doing all the work themselves (except for installing windows and electrical wiring). They also wanted to spend no more than $10,000 on the project.

The attic of their modest bungalow had a terrific view of downtown; and they were more than willing to sacrifice the two weird corridor bedrooms--you walked through one to get to the other--that occupied the space.

First, they pulled down all the walls and opened up the ceiling to the rafters. They replaced ceiling joists with larger crossties sized so they could be spaced farther apart. Fluorescent lights were set atop the new beefy ties, dressed up with fir to hide the fixtures. Tongue-and-groove hemlock 1-by-4s cover rigid insulation on the ceiling.

To accentuate the new cathedral vault, they added custom windows that reach from existing windows to the ceiling peak. Deep blue paint on the walls sets off both the downtown view and the rich woodwork overhead.

Away from the roof peak, attic ceilings can get low fast. Curtis and Emmons brought all the standing and circulation functions out into the center of the room, and relegated sitting and storage areas to the sides. Running along each low wall is a continuous counter. It's made from painted hollow-core doors placed end to end and tied together with an edge cap of 1-by-2s topped with 3/4-inch half-rounds.
COPYRIGHT 1993 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1993 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Author:Crosby, Bill
Publication:Sunset
Date:Apr 1, 1993
Words:309
Previous Article:The stairs are colorful concrete.
Next Article:A signature look with sponged designs.
Topics:

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters