Printer Friendly

Science news.

DIRECTIONS: Read the Science News section on pages 3 to 5. Then test your knowledge by filling in the letters of the correct answers below.

1. A dead roach gives off a smell that--.

(A) attracts other roaches

(B) causes other roaches to remove the body from their nest

(C) causes other roaches to eat the dead roach's body

(D) repels other roaches

2. What distant relatives of cockroaches also produce the pheromone oleic acid?

(A) arachnids

(B) flies

(C) crustaceans

(D) dinosaurs

3. Scientists for the first time have been able to create an image of--.

(A) a molecule

(B) the particles inside an atom

(C) an atom of hydrogen

(D) the bond between two atoms

4. Before their colorblindness was reversed, two monkeys were unable to see--.

(A) purple and red

(B) red and green

(C) yellow and orange

(D) brown and gray

5. What medical procedure do scientists use to insert healthy genes into defective cells?

(A) genetic modification

(B) DNA splicing

(C) stem-cell treatment

(D) gene therapy

[ILLUSTRATION OMITTED]

6. Why do some craters on the moon get so cold?

(A) Sunlight cannot reach the interior of craters at the north and south poles.

(B) The moon's surface reflects sunlight.

(C) One side of the moon never faces the sun.

(D) The moon has a thick atmosphere.

7. Which of the following is NOT true about the coldest temperatures on these celestial bodies?

(A) Pluto gets colder than Mars.

(B) Mars gets colder than Earth.

(C) Earth gets colder than Mars.

(D) The moon gets colder than Earth.

8. What animals were used to produce the threads for an 11-by-4-foot tapestry?

(A) spiders

(B) silkworms

(C) sheep

(D) alpacas

9. Why are countries meeting in Copenhagen, Denmark, this month?

(A) to discuss climate change

(B) to protect endangered species

(C) to develop green technologies

(D) to talk about H1N1 flu prevention

10. scientists now think the asteroid Apophis has less of a chance of striking Earth in--than first believed.

(A) 2012

(B) 2036

(C) 2087

(D) 2112

Answers

1. d 2. c 3. a 4. b 5. d 6. a 7. c 8. a 9. a 10. b

COPYRIGHT 2009 Scholastic, Inc.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2009 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

 Reader Opinion

Title:

Comment:



 

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Science World
Geographic Code:1USA
Date:Dec 7, 2009
Words:362
Previous Article:States of matter.
Next Article:Butterfly ears.
Topics:

Terms of use | Copyright © 2014 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters