Printer Friendly

Science news.

Science News

DIRECTIONS: Read the Science News section on pages 4 to 7. Then, test your knowledge by filling in the letters of the correct answers below.

1. How do hippos in the wild try to keep their teeth and gums healthy?

(A) They rinse their mouths with water after they eat.

(B) They use their canine teeth to strip bark from trees.

(C) They don't make an effort. Wild hippos are the only mammals known not to develop cavities.

(D) They eat lots of mint, which is high in antioxidants and can help freshen hippo breath.

2. Pluto resides in a region of space called the

(A) Kuiper belt

(B) asteroid belt

(C) Oort cloud solar nebula

3. Which of the following is NOT a criterion that a celestial body has to meet to qualify as a planet?

(A) It must orbit the sun.

(B) It must have enough mass to be shaped into a sphere.

(C)Its path must be clear of other celestial bodies.

(D) It must be larger than Mercury, the smallest planet in the solar system.

4. A recent study shows that the passengers in a car's center backseat were -- percent more likely to survive a crash than side backseat riders.

(A) 7

(B) 16

(C) 19

(D) 22

5. During a car crash, the "crush zone" absorbs some of the car's

(A) kinetic energy

(B) inertia.

(C) potential energy.

(D) acceleration.

6. Iron turns into rust when it

(A) reacts with oxygen.

(B) loses a proton.

(C) bonds with an atom of carbon. is exposed to extreme heat.

7. The U.S. Census Bureau predicts that the U.S. population will top -in October 2006.

(A) 100 million

(B) 300 million

(C) 500 million

(D) 1 billion

8. The U.S. population is growing at a rate of approximately one person every

(A) second.

(B) 10 seconds.

(C) 2 minutes.

(D) hour.

9. A fuel cell helps generate electricity by stripping a(n) from each atom of hydrogen that enters the cell.

(A) electron

(B) neutron

(C) proton

(D) compound

10. What is the only waste that a fuel cell emits?

(A) water

(B) carbon dioxide

(C) soot

(D) nitrogen

NEWS QUIZ, TE 4

1. b

2. a

3. d

4. b

5. a

6. a

7. b

8. b

9. a

10. a
COPYRIGHT 2006 Scholastic, Inc.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2006, Gale Group. All rights reserved. Gale Group is a Thomson Corporation Company.

 Reader Opinion

Title:

Comment:



 

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Title Annotation:CHECK FOR UNDERSTANDING
Publication:Science World
Date:Oct 9, 2006
Words:390
Previous Article:Explain this!
Next Article:Design a superhero challenge.


Related Articles
Diane Edwards receives MS Society prize.
Dudley Do-Math.
It may not be the Oscar ... but then again, in our world it is!
Environment, health, and safety online.
Adversaries always: legislators and reporters see their own as ethical. But neither profession thinks too highly of the morals of the other.
Evolution pressures come from students, parents.
Editor's note.
Student coursetaking.

Terms of use | Copyright © 2014 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters