Printer Friendly

Science in the news quiz.

Directions: Read the late-breaking science news stories in our Science News section on pages 4 to 6. Then test your knowledge by answering the questions below. Circle the correct letter.

1. Afghan refugees are prone to infectious diseases because of

a. starvation and dehydration.

b. insufficient health services.

c. overcrowding.

d. all of the above.

2. The body's germ-fighting system:

a. circulatory

b. respiratory

c. immune

d. reproductive

3. One of the world's most devastating diseases:

a. chicken pox

b. malaria

c. scurvy

d. all of the above

4. Malaria is spread by

a. hand shakes.

b. sneezing.

c. unsanitary water.

d. mosquito bites.

5. Cholera is caused by a

a. virus.

b. bacterium.

c. eye infection.

d. skin cut.

6. Vaccines help the immune system fight diseases by stimulating

a. antibodies.

b. red-blood cell production.

c. brain waves.

d. muscle cells.

7. The estimated number of people worldwide who contract measles each year:

a. 15 million

b. 30 million

c. 45 million

d. 60 million

8. Antibacterial drugs are used to treat

a. measles.

b. cholera.

c. malaria.

d. tuberculosis.

9. One reason paleontologists believe Sarcosuchus imperator was a dino killer:

a. DNA evidence

b. dino fossils found in mouth

c. huge overbite

d. four stomachs, including a rumen

10. The Diggler's low-riding deck helps prevent wipeouts because it

a. increases friction.

b. has an auto-stop spring mechanism.

c. increases mass.

d. lowers a rider's center of gravity.

Take It Further

11. Research a disease caused by a parasite. Explain the life cycle of the parasite.

12. Search the news and Internet to learn about new vaccines in the works to fight disease. Report on the progress of one vaccine.

ANSWERS

1.d 2. c 3. b 4. d 5. b 6. a 7. c 8. d 9. c 10. b
COPYRIGHT 2002 Scholastic, Inc.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2002, Gale Group. All rights reserved. Gale Group is a Thomson Corporation Company.

 Reader Opinion

Title:

Comment:



 

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Science World
Date:Jan 21, 2002
Words:302
Previous Article:Gross out? (You Can Do It).
Next Article:Fire safety quiz: think you know fire safety? Take this quiz and find out. (Check Your Knowledge).
Topics:


Related Articles
Science in the News Quiz.
Science in the News Quiz.
Science in the News Quiz.
Science in the News Quiz.
Science in the News Quiz.
Science in the news quiz.
Science in the news quiz.
Quiz. (Science In The News).
Science in the news: quiz.
Science in the news quiz.

Terms of use | Copyright © 2014 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters