Printer Friendly

Science in the News Quiz.

Directions: Read the late-breaking science news stories in our Science News section on pages 4-6. Then test your knowledge by answering the questions below. Circle the correct letter.
1. One scientist is using dead brains to
grow

a. neurons.
b. new brains.
c. plants.
d. new skin.

2. This medical breakthrough may bring
hope to patients with

a. Parkinson's disease.
b. Alzheimer's disease.
c. a and b.
d. none of the above.

3. What percentage of Americans wash
their hands after using public
restrooms?

a. 95.8
b. 67
c. 82.3
d. 75

4. Soap bubbles help wash away

a. bacteria.
b. germs.
c. a and b.
d. none of the above.

5. The final rest stop of ancient Ibaloi
tribal mummies:

a. tree houses
b. cremation urns
c. Pacific Ocean
d. sacred burial caves

6. Preservation method used on Ibaloi
mummies:

a. smoked and sun dried
b. formaldehyde
c. freeze-dried
d. roasted in bonfires

7. Last summer, scientists built the
first robot that

a. cooks like mom,
b. builds another robot.
c. baby-sits.
d. feels emotions.

8. Scientists taught "Robo-Mom" to
mimic

a. Arnold Schwarzenegger.
b. toys.
c. the process of natural selection.
d. the principles behind Newton's laws
of motion.

9. By 2003, where will the world's
largest telescope be located?

a. Omaha
b. Martha's Vineyard
c. Shetland Islands
d. Canary Islands

10. What will the giant telescope
feature?

a. solar arrays
b. a 10-meter "supermirror"
c. plastic coating
d. binoculars


ANSWERS

1. a 2. c 3. b 4. c 5. d 6. a 7. b 8. c 9. d 10. b
COPYRIGHT 2001 Scholastic, Inc.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 2001, Gale Group. All rights reserved. Gale Group is a Thomson Corporation Company.

 Reader Opinion

Title:

Comment:



 

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Science World
Article Type:Brief Article
Date:Jan 22, 2001
Words:265
Previous Article:FAT FINDS.
Next Article:DEAR TEACHER:.
Topics:


Related Articles
Science in the news quiz.
Children's Writer.
The Habits of Highly Deceptive Media: Decoding Spins and Lies in Mainstream News.
Editorial.
Science in the News Quiz.
Science in the News Quiz.
Science in the News Quiz.
Science in the news quiz.
The effect of announced quizzes on exam performance.

Terms of use | Copyright © 2014 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters