Printer Friendly

Remodeling to muffle the sound of the San Diego Freeway.

Remodeling to muffle the sound of the San Diego Freeway

"We prefer to think of the traffic's constantroar as surf pounding against a shore,' say the owners of a remodeled tract house next to the San Diego Freeway in western Los Angeles. Their seaside illusion is tenable because of the meticulously worked out design of an addition to their house: it muffles freeway noise and creates visual diversion while providing needed extra space for entertaining.

Los Angeles architect Barton Phelps,working with UCLA's Urban Innovations Group, designed a large, informal living room and a study-guest room to follow the triangular lot's tapering line and act as a buffer. The back or west wall--the one facing the freeway embankment--is solid, to block the noise.

Views are oriented to the east, or front,where the addition opens through French doors and a window wll to a new veranda and lushly planted courtyard. Round clerestory windows in this wall, which rises to twice the height of the west wall, strike a playful note while giving the new living room abundant daylight.

A skylit reading platform one step abovethe rest of the living room contains adjustable built-in shelves. This alcove resembles a sort of stage, contributing another focal point.

A 6-foot-high wall along the street keepsthe courtyard private so it can function as an extension of the new living room. The existing garage was moved 40 feet; it now forms the southern boundary of the new courtyard.

Photo: Gray toneshows the former house; separate block shows where the garage stood. In remodel, the house expanded to the south, following the angled lot line. Garage was moved to make way for the sheltered courtyard

Photo: Porthole windowspunctuate facade of new east-facing wing grafted to house near existing chimney

Photo: French doors and double-hungwindows open to veranda, linking entertainment space with new courtyard

Photo: Raised platform backs into west wall,creating a separate nook off new living room

Photo: Built-in desk and bed with storage drawersfit into corner of new study-guest room
COPYRIGHT 1987 Sunset Publishing Corp.
No portion of this article can be reproduced without the express written permission from the copyright holder.
Copyright 1987 Gale, Cengage Learning. All rights reserved.

Article Details
Printer friendly Cite/link Email Feedback
Publication:Sunset
Date:Jul 1, 1987
Words:336
Previous Article:For more light and drama, they "bashed" through the ceiling.
Next Article:They push out the back, linked indoors to a wide deck.
Topics:


Related Articles
LACTC TO ANNOUNCE INSTALLATION OF LIGHT FIXTURES ON SAN DIEGO FREEWAY METRO CALL BOXES, AUG. 17
LIST LONG FOR WALLS TO BUFFER FREEWAYS.
VALLEY FREEWAY NEIGHBORS MAY GET RELIEF FROM NOISE.
COMPLETION DATES IN SIGHT FOR CAR-POOL LANE PROJECTS.
QUICKER COMMUTE? YOU GOT IT!
ASK MS. TRAFFIC : STUDY DOESN'T CALL FOR LEFT-TURN SIGNAL.

Terms of use | Copyright © 2016 Farlex, Inc. | Feedback | For webmasters